• chowder z kukurydzy
2025-07-25

Chowder z kukurydzy z winem i bekonem

  • 4 porcje
  • 40 minut
  • na winie

Prosty przepis na zupę, która długo zostaje w pamięci! Polecamy na każdą pogodę.

SKŁADNIKI
  • 1

    łyżka masła

  • 0.5

    żółtej cebuli

  • 1

    ząbek czosnku

  • 100

    ml wytrawnego białego wina

  • 200

    ml bulionu drobiowego

  • 3

    szklanki kukurydzy (mrożonej, z puszki lub świeżej)

  • 100

    g młodych ziemniaków

  • 100

    g bekonu

  • 0.5

    szklanki śmietany 30%

  • 50

    g serka śmietankowego

  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:

  1. Ziemniaki obrać i pokroić w większą kostkę. Cebulę drobno posiekać, po czym wrzucić na rozgrzane masło w dużym garnku. Podsmażać ok. 5 minut na niewielkim ogniu, aż się zeszkli.
  2. Do cebuli dołożyć przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć jeszcze przez 2-3 minuty.
  3. Cebulę z czosnkiem zalać winem oraz bulionem, po czym wsypać ziemniaki i kukurydzę (mrożonej nie trzeba wcześniej rozmrażać, kukurydzę z puszki należy osączyć). Wymieszać.
  4. Płyn doprowadzić do wrzenia, po czym zmniejszyć ogień i zupę gotować ok. 20 minut, co jakiś czas mieszając, do miękkości ziemniaków.
  5. Połowę zupy przelać do misy blendera i zmiksować. Z powrotem wlać do garnka.
  6. Do zupy dołożyć śmietanę oraz serek śmietankowy. Dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
  7. Bekon zrumienić na suchej patelni, po czym podzielić na mniejsze kawałki i posypać nimi zupę na talerzach.

Czytaj także! Zupa z wędzonym łososiem na winie

(fot. depositphotos)





TO PASUJE

Chardonnay

Chardonnay to wino wytrawne, które wnosi orzeźwiający akcent, przełamując naturalną słodycz kukurydzy, tworząc bardziej zrównoważony smak.

Wiele butelek chardonnay (szczególnie tych dojrzewanych w beczkach) ma delikatne nuty maślane, waniliowe i orzechowe, które doskonale komponują się z naszą zupą.




KOMENTARZE
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Odpowiedzi w treści
Pokaż wszystkie komentarze
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

0
Zostaw komentarz!x
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.