2025-03-05
Młode marchewki glazurowane w brandy
Idealny dodatek do mięs zamiast tradycyjnej surówki. Ten smak Cię zaskoczy.
SKŁADNIKI
-
1.5
kg młodych marchewek
-
0.5
szklanki masła (pokrojonego w kostkę)
-
0.5
szklanki płynnego miodu
-
70
ml brandy
-
2
łyżki listków tymianku
-
sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE:
- Na dużej głębokiej patelni zagotować wodę (wlać tylko tyle, by jej poziom wynosił ok. 1,5 cm), po czym wrzucić oczyszczone marchewki i gotować przez 5-9 minut, aż zmiękną, ale wciąż będą jędrne. Odsączyć.
- Na tej samej patelni rozpuścić masło z miodem. Naczynie zdjąć z ognia i dolać brandy. Całość wymieszać i ponownie umieścić na palniku. Podgrzewać aż płyn zredukuje się do ok. 1/2 szklanki.
- Do przygotowanej glazury wrzucić marchewki oraz listki tymianku. Dokładnie połączyć. Na końcu doprawić solą oraz pieprzem.
Sprawdź także! Wiosenna zupa marchewkowa z nutą pomarańczy
(fot. depositphotos)
- Tymianek można zastąpić posiekaną natką pietruszki.
KOMENTARZE
Obserwuj
0 komentarzy