• Kurczak nadziewany serem w szynce prosciutto
2025-01-30

Kurczak nadziewany serem w szynce prosciutto

  • 8 porcji
  • 20 minut
  • 30-35 minut

Błyskawiczne kąski kurczaka, które będą świetnym pomysłem na wieczór przy butelce wina.

SKŁADNIKI
  • 4

    pojedyncze piersi kurczaka

  • 200

    g ziołowego serka śmietankowego

  • 1

    szklanka startej mozzarelli

  • 8

    plasterków szynki prosciutto

  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:

  1. Piekarnik rozgrzać do temp. 200°C. Piersi kurczaka przeciąć na pół i rozbić tłuczkiem na płat o grubości ok. 0,5 cm, po czym oprószyć solą oraz pieprzem.
  2. Na końcu każdego kawałka mięsa ułożyć porcję sera śmietankowego i mozzarelli, po czym płaty zwinąć, formując roladki. Na końcu każdą z nich owinąć plastrem prosciutto.
  3. Roladki ułożyć w naczyniu żaroodpornym i wstawić do gorącego piekarnika. Piec przez 30-35 minut.

Czytaj także: Jakie wino podawać do dań z kurczaka?

(fot. depositphotos)





TO PASUJE

Sauvignon blanc

Lekko cytrusowe, z nutami zielonej trawy i białych owoców wino świetnie przełamie tłustość serów i podkreśli delikatność kurczaka. Z kolei ziołowe akcenty świetnie zgrają się z wyrazistym, słonym prosciutto.

Najlepszym wyborem będzie sauvignon blanc z Nowej Zelandii – jest bardziej owocowe i aromatyczne.

Dowiedz się więcej! Sauvignon blanc – przewodnik po winie, które pokochał cały świat!




KOMENTARZE
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Odpowiedzi w treści
Pokaż wszystkie komentarze
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

0
Zostaw komentarz!x
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.