• Pieczony dorsz z cytrynami i nutą wina
2024-09-18

Dorsz na cytrynie i winie

  • 2 porcje
  • 20 minut + oczekiwanie
  • 20 minut
  • na winie

Delikatne mięso dorsza idealnie komponuje się z kwaśną nutą cytryny, a białe wino nadaje mu wyjątkowej lekkości i elegancji.

SKŁADNIKI
  • 600

    g filetów z dorsza

  • 2

    cytryny

  • 2

    łyżki soku z cytryny

  • 50

    ml białego wina wytrawnego

  • 5

    gałązek tymianku

  • 3

    łyżki oliwy z oliwek

  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:

  1. Rybę osuszyć i oprószyć solą oraz pieprzem, po czym delikatnie skropić sokiem z cytryny. Odstawić na 30 minut.
  2. Naczynie żaroodporne posmarować połową oliwy. Na dnie ułożyć pokrojone w plastry cytryny (kilka odłożyć na później). Na wierzchu ułożyć filety dorsza i umieścić gałązki tymianku.
  3. Ryby skropić pozostałą oliwą oraz białym winem i ułożyć na nich kilka odłożonych plastrów cytryny.
  4. Dorsza wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 220°C i piec przez 20 minut.

Sprawdź też! Jakie wino do ryby? Najlepsze połączenia!

(fot. depositphotos)





TO PASUJE

Chenin blanc

Jego wytrawny, rześki i cytrynowy profil bardzo dobrze się tutaj spisze. Doda trochę elegancji, ale nie przytłoczy delikatnego smaku dorsza. Co więcej, subtelne nuty owoców, takich jak gruszka czy jabłko, mogą podkreślić smak dania, a delikatne aromaty nadadzą rybie wyjątkowego, pełniejszego charakteru.




KOMENTARZE
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Odpowiedzi w treści
Pokaż wszystkie komentarze
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

0
Zostaw komentarz!x
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.