• pieczony kurczak w miodowej zalewie
2024-08-30

Kurczak miodowy z pieca

  • 2 porcje
  • 15 minut + oczekiwanie
  • na wódce

Pyszne mięso w miodowej marynacie. Nie bój się jednak, że będzie za słodko. Odrobina wódki wprowadza idealny balans.

SKŁADNIKI
  • 2

    udka kurczaka

  • 2

    podudzia kurczaka

  • 60

    ml płynnego miodu

  • 2

    łyżki wódki miodowej

  • 1

    łyżeczka sosu sojowego

  • 1

    łyżka oliwy z oliwek

  • 0.5

    łyżeczki czosnku w proszku

  • 0.5

    łyżeczki wędzonej papryki

  • 0.5

    łyżeczki pieprzu

PRZYGOTOWANIE:

  1. Miód wymieszać z wódką, sosem sojowym, oliwą z oliwek oraz czosnkiem, wędzoną papryką i pieprzem.
  2. Mięso zalać i dokładnie natrzeć przygotowaną marynatą, po czym wstawić do lodówki na 8 godzin.
  3. Piekarnik rozgrzać do temp. 190°C. Mięso wraz z marynatą przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec ok. 40 minut. W połowie pieczenia udka i pałki obrócić na drugą stronę. Podawać z ulubionymi dodatkami, np. pieczonymi ziemniakami.

Sprawdź też! Dlaczego warto marynować mięso w alkoholu?

(fot. depositphotos)








KOMENTARZE
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Odpowiedzi w treści
Pokaż wszystkie komentarze
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

0
Zostaw komentarz!x
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.