2024-02-28
Sos aioli z pieczonym czosnkiem i sherry
Taki dip to skarb w kuchni! Pasuje nie tylko do eleganckich przekąsek. Podanie go nawet ze zwykłymi tostami sprawi, że przyjemność sięgnie zenitu!
SKŁADNIKI
-
1
główka czosnku
-
2
żółtka
-
1
łyżka octu winnego (np. sherry vinegar)
-
szczypta soli
-
szczypta wędzonej papryki
-
180
ml oleju roślinnego
-
1
łyżka wytrawnej sherry
PRZYGOTOWANIE:
- Piekarnik rozgrzać do temp. 180°C. Z główki czosnku odciąć wierzch, po czym owinąć ją w folię aluminiową i piec ok. 45 minut. Ostudzić.
- Z główki wycisnąć ząbki czosnku i starannie zgnieść je na pastę za pomocą widelca.
- Pastę czosnkową utrzeć z żółtkami, octem, solą i papryką. Ciągle miksując, dodawać stopniowo olej. Na końcu wmieszać sherry. W razie potrzeby doprawić jeszcze do smaku.
Sprawdź też! Sherry – świat pełen niesamowitych smaków
(fot. depositphotos)
KOMENTARZE
Obserwuj
0 komentarzy