Inspiracje
7 łatwych i pysznych przepisów z whisky
Whisky! Mówi się, że jest jak kobieta – szlachetna, ale i czasem skomplikowana. Najlepiej smakuje wieczorem. To niezastąpiona przyjaciółka, przy której dobrze się rozmawia. Jednak znalazła sobie godne miejsce nie tylko w domowym barku, ale i coraz częściej pojawia się w kuchni.
Z whisky można wyczarować świetne drinki – to już wiemy. Jednak bardzo często zapominamy, jak bardzo jest przyjazna kulinarnie i naprawdę wszechstronna. Nadaje smaku nie tylko porządnym kawałkom mięsa. Już kilka kropli whisky potrafi odmienić niejeden deser. Zabierz więc ją z nami do kuchni i przekonaj się na własnych kubkach smakowych, co potrafi.
Pudding owocowy z nutą whisky
Deser idealny na każdy sezon. Zimą można sięgnąć po owoce mrożone, latem po sezonowe dary. Delikatny, puszysty, słodki… Samo przygotowanie trwa maksymalnie 20 minut, resztę zrobi już za Ciebie piekarnik.
W tym czasie możesz delektować się swoją whisky. Polecamy wszystkim łasuchom.
Makaron z sosem whisky i łososiem
Trzeba wyczarować na szybko obiad? I tutaj whisky świetnie się sprawdza. Jeśli uwielbiasz makarony, musisz koniecznie spróbować tego przepisu.
Ugotowane tagliatelle mieszamy z łososiem oraz sosem śmietanowym na bazie whisky oraz musztardy. Proste, ale bardzo smaczne danie! Na końcu całość warto posypać drobno posiekaną natką koperku.
Karkówka marynowana w whisky
Świetny przepis na sztukę mięsa. Sprawdzi się zarówno podczas uroczystego obiadu z kieliszkiem wina, jak i do szklanki piwa w męskim gronie.
Przed pieczeniem mięso marynujemy przez kilka godzin w aromatycznej zalewie na whisky z przyprawami. To ona sprawia, że gotowa karkówka będzie krucha.
Mięso pieczemy pod przykryciem, by było soczyste i miękkie. Pod koniec zdejmujemy przykrycie, aby wierzch apetycznie się zrumienił. Latem karkówkę można dopiec na grillu.
Kiełbaski „whisky” w bagietce
Nasz prawdziwy hit do szklanki orzeźwiającego piwa! Kiełbaski à la hot dogi z nutą whisky. O wiele smaczniejsza alternatywa dla tradycyjnego fast foodu.
Spróbuj raz, a pokochasz! I oto whisky zamieniło zwykłe kiełbaski w kulinarne dzieło sztuki. Wystarczy je zrumienić na patelni, smarując przygotowanym wcześniej sosem na bazie bursztynowego trunku. Palce lizać!
Pikantne schabowe
Ekspresowo, w dobrym stylu i z dodatkiem whisky oczywiście. Zamień zwykłe schabowe na te kotlety. Oprócz mięsa potrzebujesz tylko 3 składników – oliwy z oliwek, whisky i pikantnej pasty ajvar. Co za połączenie! Ta mieszanka sprawi, że mięso będzie przepyszne.
Kotlety wystarczy posmarować przygotowanym sosem i zrumienić na patelni. Dodatki dowolne. Oto pomysł na obiad w mniej niż 30 minut.
Figi z pieca
Taki deser może być miłym zwieńczeniem kolacji we dwoje i jednocześnie bardzo słodkim rozpoczęciem wieczoru… Figi słyną ze swoich wyjątkowych właściwości afrodyzjakalnych. Od tysiącleci towarzyszy im jakaś niezbadana aura, która w człowieku ma rozbudzić pożądanie i obudzić apetyt na miłość.
Przekrojone figi skrapiamy płynnym miodem oraz whisky i pieczemy ok. 15 minut w rozgrzanym piekarniku. Po kwadransie możemy cieszyć się słodyczą tych wyjątkowych owoców.
Steki z pieprzem
Średnio wysmażona wołowina podawana z aromatycznym sosem na bazie whisky – to jest to! Dodatkowo jego pieprzny charakter zadowoli fanów pikantniejszych smaków.
Ten stek jest już tak królewski, że nie potrzebuje żadnych wymyślnych dodatków. Podpowiemy, że najlepiej nam smakuje z… frytkami.
(fot. depositphotos)