Akademia

  • Wino białe - odmiany, które pozwalają zrozumieć białe wino
2023-08-31

6 odmian, które pomogą Ci zrozumieć świat białych win

Istnieje mnóstwo stylów białego wina, które fantastycznie pasują do wszystkich rodzajów potraw, nawet do steków. Gdy jest taka mnogość wyboru, bardzo trudno się w tym odnaleźć, szczególnie na początku, kiedy jeszcze nie wiemy, co tak naprawdę lubimy. Czy musimy spróbować wszystkich stylów, by przekonać się, co nam „leży na podniebieniu”? Niekoniecznie.

Oto 6 odmian i stylów, które doskonale wprowadzą Cię w świat białego wina.

1. Dębowe chardonnay

Chardonnay to prawdopodobnie najpopularniejsze białe wino na świecie, więc jest to dobra odmiana, od której warto rozpocząć swoją przygodę.

Jednak i w gronie miłośników chardonnay nie brakuje rozłamu, bo to wino może mieć dwa różne oblicza. Dębowe i niedębowe 😉

Miłośnicy dębowego chardonnay uwielbiają waniliowe aromaty wina oraz soczyste, bogate i często bardziej okrągłe ciało, które jest wynikiem starzenia się wina w beczce.

To właśnie ta mocniejsza budowa pozwala chardonnay towarzyszyć bardziej złożonym, bogatym potrawom, nawet stekom, jeśli masz odwagę.

Jeżeli ten styl Ci się spodoba, to jest spora szansa, że pozostaniesz fanem innych bieli, które miały styczność z dębem, więc dalsze poszukiwania możesz zawęzić do starzonych win białych.

W podobnym stylu produkowane są niektóre biele z Bordeaux, a także grüner veltliner i viognier. Jeśli jednak okaże się, że to nie jest wino dla Ciebie, czas spróbować delikatniejszego chardonnay.

2. Chardonnay niedojrzewające w dębie

To wina, które dojrzewają w kadziach ze stali nierdzewnej. Czasami umieszcza się je na krótki czas w neutralnym dębie – oznacza to, że dębowa beczka była już tyle razy używana, że nie oddaje już winu charakterystycznych waniliowych nut.

Niebeczkowane chardonnay jest lżejsze i świeższe z akcentami zielonego jabłka, cytryny i ananasa. Jeśli te smaki przypadną Ci do gustu, następnym razem możesz sięgnąć po chenin blanc.

3. Sauvignon blanc

To bardzo aromatyczne wino. Narodziło się we Francji, ale mówi się, że prawdziwy renesans przeszło, gdy trafiło do Nowej Zelandii. Większość osób, która przyznaje się, że uwielbia sauvignon blanc, najczęściej ma na myśli właśnie nowozelandzkie wino. Nie ma się co dziwić. W końcu pachnie świeżo skoszoną trawą i ma przyjemną lemoniadową kwasowość.

Jeżeli będziesz mieć ochotę na coś łagodniejszego, mniej kwasowego i „trawiastego”, wzrok swój możesz skierować ku Francji, szczególnie ku Sancerre – ten region słynie z bardzo wyrafinowej wersji sauvignon blanc.

Jeśli sauvignon blanc Ci posmakowało, Twoim następnym wyborem w przygodzie zwanej białym winem może być włoskie vermentino lub verdicchio oraz argentyńskie torrontés.

4. Pinot grigio

To najpopularniejsze białe wino Włoch o średniej lub wysokiej kwasowości. Dodatkowo jest ono mocno aromatyczne – wyczuwalne są nuty miodu, jabłek i cytrusów, z lekkim akcentem przypraw korzennych.

Na podniebieniu nie jest zbyt skomplikowane. Ma orzeźwiający smak limonki, cytryny oraz zielonego jabłka. To zdecydowanie doskonałe wino na co dzień. Jeśli polubisz te smaki i aromaty, spróbuj także assyrtiko z Grecji lub albariño z Hiszpanii.

5. Riesling wytrawny

To najpopularniejsze białe wino w Niemczech. Aby mieć pewność, że masz wytrawnego rieslinga, wybierz butelkę z oznaczeniem na etykiecie trocken. Wytrawne rieslingi powstają też w Austrii oraz w Alzacji – regionie położonym we Francji.

Wina charakteryzują się aromatami cytryny, limonki, ananasa oraz moreli. Na podniebieniu wytrawny riesling będzie miał raczej wysoką kwasowość i niski poziom słodyczy. Ale jest zawsze dość intensywny. Jeśli to jest Twój smak, sięgnij po też wytrawnego gewürztraminera.

6. Riesling słodki

Produkowany jest również w Niemczech, a także w niektórych częściach Stanów Zjednoczonych. Na niemieckiej etykiecie znajdziesz oznaczenie süss.

Poproś sprzedawcę wina, aby wskazał Ci słodszego rieslinga. Spróbuj. Jeśli okaże się, że jesteś fanem, możesz spróbować moscato lub słodkiego gewürztraminera.

Gdy będziesz kupować wino lub zamawiać w restauracji z karty win, zawsze możesz opierać się na tych odmianach. Jeśli powiesz, że lubisz wytrawne rieslingi lub nowozelandzkie sauvignon blanc, to osoba, która ma wiedzę o winach, szybko wydedukuje, jakich smaków dla Ciebie szukać.

Jeśli już wiesz, że lubisz białe wino, które miało styczność z beczką, to jest to już bardzo przydatna wskazówka do dalszych poszukiwań. Zacznij od tych odmian, a świat białych win stanie się dla Ciebie bardziej zrozumiały.

Konrad Bukowski

(fot. depositphotos)








KOMENTARZE
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Odpowiedzi w treści
Pokaż wszystkie komentarze
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

0
Zostaw komentarz!x
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.