Inspiracje
5 świetnych i oryginalnych przepisów na krewetki
To między innymi krewetkom Casanova miał zawdzięczać wyjątkową kondycję w swych miłosnych przygodach. Cóż, może i niektóre legendy bywają nieco przesadzone, to jednak właściwości afrodyzjakalnych krewetkom odmówić nie można.
Krewetki są źródłem cynku, który poprawia libido, oraz selenu odpowiedzialnego za popęd seksualny i płodność… Jednym słowem, wzmagają apetyt na amory, a do tego same świetnie smakują.
Poznajcie 5 bardzo prostych i oryginalnych przepisów z krewetkami w roli głównej. Będę doskonałą przekąską na randkę, jak i spotkanie z przyjaciółmi. Smakują świetnie, niezależnie od okazji!
Pieczone krewetki na ostro
Smakują wybornie dzięki winno-miodowej marynacie z dodatkiem odrobiny papryczki chili, aby za słodko nie było. Po krótkim leżakowaniu w zalewie krewetki trafiają na 10 minut do piekarnika i gotowe! W takiej wersji na pewno ich jeszcze nie próbowałeś.
Choć krewetki na ogół podaje się z białym winem, postanowiliśmy nieco zerwać z przyzwyczajeniami i użyć czerwonego. Pamiętaj jednak, by było ono lekkie, o świeżej kwasowości i subtelnym owocu – dzięki temu nie zdominuje smaku potrawy. My wybraliśmy wino z odmiany gamay i to był strzał w dziesiątkę!
Krewetki w tempurze z tequilą
Zamień fish & chips na shrimp & chips. To szybki i prosty sposób, by zaskoczyć swoich znajomych podczas domówki lub wspólnego kibicowania!
Oczyszczone krewetki obtaczamy w cieście z dodatkiem tequili, kilka chwil na gorącym oleju i już można je podawać z frytkami oraz ulubionym dipem. Nie zapomnij też o kieliszku tequili. Prosty przepis, ale z kulinarnym twistem! Nikt nie lubi nudy, nawet w kuchni.
Krewetki marynowane w bourbonie
Oto całkiem nowe, imprezowe oblicze krewetki, jakiego jeszcze nie znałeś. Ten przepis rozkręci niejedno spotkanie!
Krewetki najpierw biorą kąpiel w miodowej marynacie z bourbonem, a gdy już nabiorą smaku, nabijamy je na patyczki do szaszłyków i rumienimy na dobrze rozgrzanej patelni. Co za aromat! Warto mieć bourbon w kuchni. Dzięki niemu powstają właśnie takie cuda!
Sałatka z rumowymi krewetkami
Czy sałatka może jeszcze czymś zaskoczyć? Zdecydowanie tak, szczególnie gdy głównym jej składnikiem są krewetki duszone z czosnkiem i sokiem z cytryny na… rumie. Co za połączenie smaków!
Do przepisu polecamy biały rum – ciemny będzie zbyt ciężki i przytłoczy swoją słodyczą smak krewetek.
Taka sałatka może być zarówno przekąską w towarzystwie czosnkowej bagietki, jak i dodatkiem do dań grilla. Same krewetki w sezonie warto też przyrządzić na ruszcie. Sam zdecyduj, jak je podasz!
Krewetki z chili i białym winem
Delikatna i błyskawiczna przekąska, którą pokochacie. Krewetki dusimy najpierw na maśle z dodatkiem drobno pokrojonej papryczki chili, a następnie na białym winie – wybraliśmy subtelne i lekkie wino soave o nutach białych kwiatów i owoców cytrusowych.
W zasadzie tak przygotowane krewetki potrzebują jedynie kawałka świeżego pieczywa, który można maczać w sosie, oraz kieliszka wina. Prawda, że proste?
(fot. depositphotos)