2025-06-24
Zupa tajska z kurczakiem na jasnym piwie
Rześkość piwa łagodzi ostrość chili i mocny smak curry. Daje piękny balans i ładny aromat.
SKŁADNIKI
- 2
filety z kurczaka
- 2
łyżki czerwonej pasty curry
- 1
cebula
- 2
ząbki czosnku
- 400
ml mleczka kokosowego
- 2
małe papryczki chili
- 1
szklanka jasnego piwa (np. pilsner)
- 1
l bulionu warzywnego
- 1
duża garść zielonej fasolki szparagowej (może być mrożona)
- 0.5
pęczka kolendry
- 2
łyżki oleju rzepakowego lub kokosowego
sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE:
- Filety opłukać, osuszyć i pokroić w paski. Cebulę oraz czosnek obrać i posiekać. Papryczkę chili przeciąć wzdłuż na pół, usunąć nasiona, po czym pociąć na drobne kawałki.
- W garnku rozgrzać olej i wyłożyć pastę curry. Chwilę podgrzewać, mieszając, po czym wrzucić czosnek z cebulą. Podsmażać, aż cebula zrobi się miękka.
- Do składników dodać papryczkę chili oraz kurczaka. Całość przez chwilę smażyć, aż mięso się zrumieni. Następnie wlać piwo i całość podgrzewać, często mieszając, aż połowa płynu odparuje.
- Zawartość patelni zalać mleczkiem kokosowym oraz bulionem. Wrzucić fasolkę szparagową. Całość wymieszać i zupę zagotować pod przykryciem.
- Zmniejszyć ogień pod garnkiem i całość podgrzewać ok. 10 minut, aż wszystkie składniki będą miękkie. Na koniec doprawić solą oraz pieprzem. Zupę podawać posypaną posiekaną kolendrą.
Czytaj także! Do ostatniej kropli! Jak wykorzystać piwo w kuchni?
(fot. depositphotos)
- Zupę tajską można pod koniec doprawić dodatkowo koncentratem pomidorowym lub sosem sojowym i suszonym imbirem – w zależności od naszych preferencji smakowych. Ilość papryczki chili jest również zależna od tego, jaki poziom ostrości chcemy uzyskać.
- Zupę polecamy serwować z ugotowanym makaronem ryżowym lub ryżem.
KOMENTARZE
Obserwuj
0 komentarzy