• Zupa tajska na jasnym piwie
2025-06-24

Zupa tajska z kurczakiem na jasnym piwie

  • 4 porcje
  • 50 minut
  • na piwie
  • na ostro

Rześkość piwa łagodzi ostrość chili i mocny smak curry. Daje piękny balans i ładny aromat.

SKŁADNIKI
  • 2

    filety z kurczaka

  • 2

    łyżki czerwonej pasty curry

  • 1

    cebula

  • 2

    ząbki czosnku

  • 400

    ml mleczka kokosowego

  • 2

    małe papryczki chili

  • 1

    szklanka jasnego piwa (np. pilsner)

  • 1

    l bulionu warzywnego

  • 1

    duża garść zielonej fasolki szparagowej (może być mrożona)

  • 0.5

    pęczka kolendry

  • 2

    łyżki oleju rzepakowego lub kokosowego

  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:

  1. Filety opłukać, osuszyć i pokroić w paski. Cebulę oraz czosnek obrać i posiekać. Papryczkę chili przeciąć wzdłuż na pół, usunąć nasiona, po czym pociąć na drobne kawałki.
  2. W garnku rozgrzać olej i wyłożyć pastę curry. Chwilę podgrzewać, mieszając, po czym wrzucić czosnek z cebulą. Podsmażać, aż cebula zrobi się miękka.
  3. Do składników dodać papryczkę chili oraz kurczaka. Całość przez chwilę smażyć, aż mięso się zrumieni. Następnie wlać piwo i całość podgrzewać, często mieszając, aż połowa płynu odparuje.
  4. Zawartość patelni zalać mleczkiem kokosowym oraz bulionem. Wrzucić fasolkę szparagową. Całość wymieszać i zupę zagotować pod przykryciem.
  5. Zmniejszyć ogień pod garnkiem i całość podgrzewać ok. 10 minut, aż wszystkie składniki będą miękkie. Na koniec doprawić solą oraz pieprzem. Zupę podawać posypaną posiekaną kolendrą.

Czytaj także! Do ostatniej kropli! Jak wykorzystać piwo w kuchni?

(fot. depositphotos)





  • Zupę tajską można pod koniec doprawić dodatkowo koncentratem pomidorowym lub sosem sojowym i suszonym imbirem – w zależności od naszych preferencji smakowych. Ilość papryczki chili jest również zależna od tego, jaki poziom ostrości chcemy uzyskać.
  • Zupę polecamy serwować z ugotowanym makaronem ryżowym lub ryżem.




KOMENTARZE
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Odpowiedzi w treści
Pokaż wszystkie komentarze
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

0
Zostaw komentarz!x
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.