2025-07-23
Zapiekanka z chałki z ricottą, rumem i owocami
Francuska zapiekanka z domową chałką, którą zrobisz w 5 minut. Ekspresowo, ale bez gotowców!
SKŁADNIKI
- 2
jajka
- 6
łyżek roztopionego masła + do formy
- 90
ml ciepłej wody
- 2
łyżki płynnego miodu
- 1
łyżeczka soli
- 1
płaska łyżeczka suchych drożdży
- 2
szklanki mąki pszennej + do podsypania
cukier puder do posypania
Nadzienie:
- 3
jajka
- 1
szklanka sera ricotta (pełnotłustego)
- 40
ml miodu lub syropu klonowego
- 20
ml rumu
- 2
szklanki owoców jagodowych
PRZYGOTOWANIE:
- Jajka rozkłócić i wymieszać z ostudzonym masłem, wodą, miodem, solą oraz drożdżami.
- Do masy jajecznej wsypać mąkę i wymieszać drewnianą łyżką do połączenia składników. Ciasto przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 2 godziny.
- Ciasto rozwałkować na posypaną mąką blacie i pokroić na mniejsze kawałki.
- Piekarnik rozgrzać do temp. 175°C. W międzyczasie przygotować nadzienie: jajka rozkłócić i połączyć z ricottą, miodem lub syropem klonowym oraz rumem. Dodać kawałki ciasta oraz owoce i delikatnie wymieszać.
- Formę do zapiekania o wymiarach ok. 20 x 30 cm lub tortownicę o średnicy ok. 25 cm posmarować masłem, po czym wyłożyć ciasto z owocami. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec ok. 30 minut.
- Gotową zapiekankę lekko ostudzić i posypać cukrem pudrem. Można udekorować świeżymi owocami.
Sprawdź także! Słodki omlet z rumowymi wiśniami
(fot. depositphotos)
KOMENTARZE
Obserwuj
0 komentarzy