• Tosty francuskie z chałki z dodatkiem brandy
2023-12-14

Chałka po francusku z brandy

  • 2 porcje
  • 15 minut
  • z brandy

Wykorzystaj resztki słodkiej chałki i przygotuj dekadenckie tosty z nutą brandy.

SKŁADNIKI
Liczba porcji: 2
  • 2

    jajka

  • 150

    ml mleka

  • 1

    łyżeczka cynamonu

  • 2

    łyżki śmietany 30%

  • 2

    łyżki brandy

  • 40

    g masła klarowanego

  • 8

    kromek chałki

  • syrop klonowy, ser ricotta oraz ulubione owoce do podania

PRZYGOTOWANIE:

  1. W miseczce dokładnie wymieszać jajka, mleko, śmietanę, cynamon oraz brandy.
  2. Kromki chałki dokładnie obtoczyć w masie jajecznej i odłożyć na talerz.
  3. Na patelni rozgrzać masło klarowane, po czym wykładać kromki chałki i smażyć na małym ogniu przez 3-4 minuty z każdej strony.
  4.  Tosty posmarować ricottą. Podawać z owocami polane syropem klonowym.

Sprawdź też! Jak przygotować idealne śniadanie do łóżka?

(fot. depositphotos)





Tagi śniadanie




KOMENTARZE
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Odpowiedzi w treści
Pokaż wszystkie komentarze
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

0
Zostaw komentarz!x
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.