• Polędwiczka w malinach
2023-05-01

Polędwiczka w malinach

  • 2 porcje
  • 35 minut
  • 15 minut
  • na winie

To danie to prawdziwa uczta dla wszystkich zmysłów. Pieczona polędwiczka polana malinowym sosem na bazie czerwonego wina.

SKŁADNIKI
Liczba porcji: 2
  • 1

    polędwiczka wieprzowa

  • 1

    czerwona cebula

  • 1

    łyżka oleju rzepakowego

  • 200

    g malin

  • 1

    łyżka płynnego miodu

  • 250

    ml czerwonego wina półwytrawnego

  • 1

    łyżeczka masła

  • masło klarowane do smażenia

  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:

  1. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Polędwiczkę opłukać, osuszyć i równomiernie natrzeć solą oraz pieprzem, po czym przełożyć do miski.
  2. Do mięsa wrzucić cebulę i wlać olej. Całość dokładnie wymieszać, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 2 godziny.
  3. Piekarnik rozgrzać do temp. 180ºC. Na patelni rozgrzać masło klarowane i zrumienić na nim polędwiczkę. Mięso przełożyć na blachę wyścieloną pergaminem i piec ok. 15 minut.
  4. W międzyczasie przygotować sos: maliny przebrać, opłukać i osuszyć. W rondelku rozpuścić masło. Dodać miód oraz owoce. Chwilę podsmażać, aż maliny się rozpadną.
  5. Do zawartości rondelka wlać wino i całość zagotować. Następnie składniki zmiksować i przetrzeć przez sitko, aby sos był gładki. Całość ponownie podgrzewać na małym ogniu, mieszając, aż sos zgęstnieje.
  6. Upieczoną polędwiczkę przełożyć na deskę i odstawić na 5 minut, po czym pokroić w plasterki i przełożyć na talerze. Mięso polać sosem malinowym. Danie można udekorować świeżymi malinami.

Sprawdź też! Jak zaplanować romantyczną kolację w domu w 6 krokach?





TO PASUJE

Merlot

To łagodne, zrównoważone w smaku wino o wyrazistej barwie. Charakteryzuje się aromatem wiśni, truskawki, jeżyny oraz czekolady z dodatkiem nuty przypraw. To bardzo uniwersalne wino, które doskonale sprawdzi się w wielu daniach, również tych na słodko.

  • Cebulę z marynaty można też zrumienić na maśle klarowanym, oprószyć solą oraz pieprzem i podawać jako dodatek do mięsa. Polędwiczkę polecamy serwować z pieczonymi warzywami lub ziemniaczanym purée.




KOMENTARZE
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Odpowiedzi w treści
Pokaż wszystkie komentarze
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

0
Zostaw komentarz!x
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.