• Pieczona kapusta z miodówką.
2022-05-31

Pieczona czerwona kapusta z miodówką

  • 2 porcje
  • 15 minut
  • 30 minut
  • na wódce
  • bez mięsa

Bardzo oryginalna, ale prosta do przygotowania przystawka z nutą wódki miodowej – idealna na wielkie i małe okazje.

SKŁADNIKI
Liczba porcji: 2
  • 500

    g czerwonej kapusty

  • 2

    łyżki oliwy z oliwek

  • 1

    łyżka nalewki lub wódki miodowej

  • 1

    łyżeczka płynnego miodu

  • 1

    łyżeczka słodkiej papryki w proszku

  • 0.5

    szklanki obranych orzechów włoskich

  • 2

    gałązki tymianku

PRZYGOTOWANIE:

  1. Piekarnik rozgrzać do temp. 180ºC. Z kapusty oderwać wierzchnie liście, a następnie pokroić ją w plastry o grubości ok. 1 i 1/2 cm.
  2. Oliwę z oliwek wymieszać z alkoholem, miodem oraz słodką papryką w proszku. Przygotowaną marynatą posmarować plastry kapusty z obu stron i ułożyć na blaszce wyścielonej pergaminem. Na wierzchu ułożyć gałązki tymianku. Piec ok. 30 minut.
  3. Orzechy włoskie drobno posiekać i uprażyć na patelni bez tłuszczu. Posypać nimi upieczoną kapustę. Podawać od razu po przygotowaniu. Można serwować z dodatkiem jogurtu naturalnego.
KOMENTARZE

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.