• Karmelizowane szalotki w modzie i sherry.
2022-06-17

Karmelizowane szalotki z sherry

  • 4 porcje
  • 25 minut
  • z winem

Świetnie pasują do steków i mięs z grilla oraz są świetnym dodatkiem do deski serów.

SKŁADNIKI
Liczba porcji: 4
  • 250

    g szalotek

  • 2

    łyżki oliwy z oliwek

  • 1

    łyżeczka płynnego miodu

  • 1

    łyżeczka octu balsamicznego

  • 1

    łyżka sherry

  • suszony tymianek (opcjonalnie)

  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Szalotki obrać i przeciąć na pół, po czym wrzucić na rozgrzaną na patelni oliwę z oliwek. Oprószyć solą i delikatnie zrumienić z obu stron na średnim ogniu.
  2. Zmniejszyć ogień pod patelnią. Szalotki posypać tymiankiem, po czym przykryć i dusić do miękkości, od czasu do czasu obracając na drugą stronę.
  3. Szalotki podlać miodem, octem balsamicznym oraz sherry. Dusić ok. 2 minut, aż alkohol odparuje, a miód się skarmelizuje. Doprawić do smaku.

TO PASUJE

Sherry oloroso

Klasyczne w stylu wytrawne sherry oloroso oprócz pięknej barwy wniesie też do potrawy bardzo bogaty aromat z nutami orzechów włoskich i laskowych. Wina te mają zazwyczaj długi finisz z subtelnym waniliowym akcentem. Sherry sprawi, że zwykłe szalotki zmienią się w bardzo wykwintną przekąskę.

KOMENTARZE

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.