2022-06-01
Francuska zupa cebulowa z koniakiem
Gęsta, pełna aromatu zupa z serowymi grzankami. Dzięki niej bardzo szybko poczujecie się jak w małej francuskiej knajpce w Paryżu.
SKŁADNIKI
Liczba porcji: 4
-
1.5
kg cebuli
-
0.5
szklanki czerwonego wina
-
2
łyżki koniaku
-
1.5
l bulionu wołowego
-
1
łyżka ciemnego sosu sojowego
-
120
g sera gruyère lub comte
-
60
g startego parmezanu
-
0.5
pęczka świeżego tymianku
-
1
łyżeczka czarnego pieprzu w ziarnach
-
1
łyżeczka nasion kopru włoskiego
-
1
gwiazdka anyżu
-
1
liść laurowy
-
4
łyżki masła
-
kilka kromek bagietki francuskiej
-
sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE:
- Cebulę obrać i pokroić w plasterki. Tymianek opłukać i posiekać. W garnku rozpuścić masło, po czym zeszklić na nim cebulę. Dorzucuć tymianek i całość smażyć na małym ogniu, aż cebula ładnie się skarmelizuje.
- Do cebuli wlać wino oraz koniak. Dusić na małym ogniu, aż połowa alkoholu odparuje. Następnie wrzucić pieprz w ziarnach, koper włoski, anyż oraz liść laurowy. Składniki zalać bulionem. Zupę podgrzewać pod przykryciem na małym ogniu ok. 45 minut.
- Z gotowej zupy wyjąć przyprawy (ziarna pieprzu, liść laurowy, anyż i nasiona kolendry). Dodać sos sojowy i doprawić solą oraz pieprzem.
- Piekarnik rozgrzać do temp. 180ºC, po czym włożyć kromki bagietki i piec ok. 10 minut.
- Sera gruyère lub comte pokroić w plasterki i ułożyć na zrumienionym pieczywie. Wierzch posypać startym parmezanem.
- Gotową zupę przelać do żaroodpornych miseczek. Na wierzchu ułożyć po 2-3 kromki bagietki z serem. Naczynia wstawić do gorącego piekarnika (funkcja grill) i zapiekać przez 5-10 minut, aż sery się roztopią.
KOMENTARZE