• Zupa cebulowa
2023-11-20

Francuska zupa cebulowa z koniakiem

  • 4 porcje
  • 1 godzina
  • 15-20 minut
  • z koniakiem

Gęsta, pełna aromatu zupa z serowymi grzankami. Dzięki niej bardzo szybko poczujecie się jak w małej francuskiej knajpce w Paryżu.

SKŁADNIKI
Liczba porcji: 4
  • 1.5

    kg cebuli

  • 0.5

    szklanki czerwonego wina

  • 2

    łyżki koniaku

  • 1.5

    l bulionu wołowego

  • 1

    łyżka ciemnego sosu sojowego

  • 120

    g sera gruyère lub comte

  • 60

    g startego parmezanu

  • 0.5

    pęczka świeżego tymianku

  • 1

    łyżeczka czarnego pieprzu w ziarnach

  • 1

    łyżeczka nasion kopru włoskiego

  • 1

    gwiazdka anyżu

  • 1

    liść laurowy

  • 4

    łyżki masła

  • kilka kromek bagietki francuskiej

  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:

  1. Cebulę obrać i pokroić w plasterki. Tymianek opłukać i posiekać. W garnku rozpuścić masło, po czym zeszklić na nim cebulę. Dorzucić tymianek i całość smażyć na małym ogniu, aż cebula ładnie się zrumieni.
  2. Do cebuli wlać wino oraz koniak. Dusić na małym ogniu, aż połowa alkoholu odparuje. Następnie wrzucić pieprz w ziarnach, koper włoski, anyż oraz liść laurowy. Składniki zalać bulionem. Zupę podgrzewać pod przykryciem na małym ogniu ok. 45 minut.
  3. Z gotowej zupy wyjąć przyprawy (ziarna pieprzu, liść laurowy, anyż). Dodać sos sojowy i doprawić solą oraz pieprzem.
  4. Piekarnik rozgrzać do temp. 180ºC, po czym włożyć kromki bagietki i piec ok. 10 minut.
  5. Sera gruyère lub comte pokroić w plasterki i ułożyć na zrumienionym pieczywie. Wierzch posypać startym parmezanem.
  6. Gotową zupę przelać do żaroodpornych miseczek. Na wierzchu ułożyć po 2-3 kromki bagietki z serem. Naczynia wstawić do gorącego piekarnika (funkcja grill) i zapiekać przez 5-10 minut, aż sery się roztopią.

Sprawdź też! Czy warto wnieść alkohol do kuchni? Gotowanie z procentami





TO PASUJE

Pierre Ferrand Ambré Cognac

Jest destylowany z winogron ugni blanc i colombard – taka kombinacja sprawia, że koniak ma intensywne i pyszne nuty kwiatowe. Destylat dojrzewa w dębowych beczkach, nabierając subtelnych nut waniliowych i pięknego koloru.




KOMENTARZE
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Odpowiedzi w treści
Pokaż wszystkie komentarze
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

0
Zostaw komentarz!x
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.