• Kawałki kurczaka w panierce.
2022-06-17

Crunchy chicken

  • 4 porcje
  • 35 minut + oczekiwanie
  • 35-45 minut
  • na ostro

Kąski kurczaka marynowane w musztardzie i obtoczone w kukurydzianej panierce. Palce lizać!

SKŁADNIKI
Liczba porcji: 4
  • 4

    filety z kurczaka

  • 2

    jajka

  • 0.5

    szklanki mąki pszennej

  • 1

    szklanka płatków kukurydzianych

  • 2

    łyżeczki musztardy sarepskiej

  • 1

    łyżka oliwy z chili

  • 1

    łyżeczka czosnku granulowanego

  • 1

    łyżeczka ostrej papryki w proszku

  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Mięso dokładnie opłukać i osuszyć za pomocą ręcznika papierowego, po czym lekko rozbić i pociąć w paski.
  2. W misce wymieszać musztardę, oliwę, czosnek oraz paprykę w proszku. Dodać po szczypcie soli i pieprzu. Dołożyć kawałki mięsa i dobrze wymieszać. Wstawić do lodówki na minimum 1 godzinę.
  3. Piekarnik rozgrzać do temp. 170ºC. Do miseczki wbić jajko i rozkłócić z odrobiną wody widelcem. Do dwóch osobnych naczyń wsypać mąkę i płatki kukurydziane.
  4. Kawałki kurczaka obtaczać kolejno w mące, jajku, a następnie w płatkach kukurydzianych. Układać na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia.
  5. Nuggetsy wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec przez 35-45 minut (w zależności od wielkości kawałków). Podawać na ciepło z keczupem lub ulubionym dipem.
Tagi przekąska
KOMENTARZE

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.