2024-02-28
Wolno duszone carnitas w tequili i piwie
Weekend w stylu meksykańskim? Oto świetny przepis na carnitas na tequili oraz… piwie. To danie z pewnością kojarzy się z dobrą zabawą!
SKŁADNIKI
- 2
kg łopatki wieprzowej bez kości
- 1
średnia cebula
- 6
ząbków czosnku
- 1
pomarańcza
- 2
limonki
- 2
łyżki koncentratu pomidorowego
- 2
łyżeczki suszonego oregano
- 2
liście laurowe
- 2
papryczki chipotle
- 700
ml jasnego piwa
- 0.5
szklanki złotej tequili
- 1
szklanka bulionu warzywnego
- 1
łyżka soli
- 1
łyżeczka czarnego pieprzu
Do podania:
- 12
12 tortilli pszennych lub kukurydzianych
liście świeżej kolendry
pokrojona czerwona cebula
posiekane pomidory
PRZYGOTOWANIE:
- Mięso dokładnie osuszyć i włożyć do garnka lub wolnowaru.
- Cebulę oraz czosnek obrać i pokroić w plasterki. Z pomarańczy i limonki zetrzeć skórkę oraz wycisnąć sok. Składniki dołożyć do mięsa.
- Do naczynia z wieprzowiną dodać koncentrat pomidorowy, oregano, liście laurowe, posiekane papryczki chipolte, piwo, tequilę, bulion warzywny oraz sól i pieprz. Całość wymieszać. Wieprzowina powinna być całkowicie przykryta płynem.
- Garnek przykryć i mięso dusić na wolnym ogniu przez 4- 5 godzin do miękkości. Jeśli używasz wolnowaru, gotować na poziomie LOW przez 7 godzin.
- Gotowe mięso wyjąć z garnka, a płyn przelać przez sitko do rondelka, po czym zredukować na średnim ogniu do ok. 1 szklanki.
- Wieprzowinę rozdrobnić widelcem, przełożyć do miski i polać zredukowanym płynem. Wymieszać.
- Carnitas podawać na podgrzanej tortilli z dodatkiem kolendry, czerwonej cebuli i pomidorów. Można też dodać kawałki awokado i całość posypać serem cojita.
Sprawdź też! Meksyk w kuchni – najlepsze przepisy z tequilą!
(fot. depositphotos)
KOMENTARZE
Obserwuj
0 komentarzy