Inspiracje

  • włoski sposób picia kawy
2024-06-21

Włoska sztuka picia kawy

Włosi jak mało który naród mają niesamowity talent do celebrowania codziennych i małych chwil. To prawdziwi hedoniści, który kochają życie, biesiadowanie, spotykanie się i długie rozmowy o wszystkim. Jednym z dowodów jest ich wyjątkowe podejście do picia kawy.

Włosi wiedzą, że kawa to coś więcej niż tylko napój – to rytuał, moment relaksu i refleksji, a także pretekst do spotkań i budowania relacji. Z pewnością warto się od nich uczyć takiego podejścia, bo kawa wypita na szybko między jednym a drugim spotkaniem traci na wartości. To napój, który wymaga odpowiedniego podejścia.

We Włoszech nawet filiżanka kawy to prawdziwa celebracja życia (fot. depositphotos).

Przyjrzyjmy się bliżej tradycjom i zwyczajom związanym z piciem kawy we Włoszech. Sprawdźmy, jak możemy wprowadzić odrobinę włoskiego dolce vita do naszej codzienności.

Krótka historia kawy we Włoszech

Kawa zawitała do Europy dzięki Wenecji, która w XVI wieku była głównym portem sprowadzającym ziarna kawy z Bliskiego Wschodu. Pierwsza włoska kawiarnia, Caffè Florian, została otwarta w Wenecji już w 1720 roku i szybko stała się popularnym miejscem spotkań ówczesnych intelektualistów, artystów i arystokracji.

W miarę upływu czasu ten aromatyczny napój zyskał swoich miłośników już na całym terenie Włoch, a każdy region wykształcił swoje unikalne zwyczaje kawowe. Co ciekawe, Włosi są również pionierami w tworzeniu różnorodnych urządzeń do parzenia kawy, takich jak ekspres ciśnieniowy wynaleziony przez Angelo Moriondo w 1884 roku.

WMF Perfection 680 L

Ekspresy WMF wyróżniają się niezwykłym designem, funkcjonalnością i jakością.

Kawa jako wyraz włoskiego stylu życia

Espresso, ristretto, macchiato, zimne, krótkie, długie, podwójne, latté, cappuccino… Związek Włochów z kawą jest wyjątkowy i charakterystyczny. Jest ona bowiem częścią włoskiej tożsamości narodowej i stała się typowym codziennym rytuałem.

Mieszkańcy Italii traktują picie kawy jako ważny element relacji międzyludzkich. Spotkania w kawiarniach to przede wszystkim czas spędzony z bliskimi. To moment na oddech, rozmowę i cieszenie się dobrym towarzystwem przy filiżance małej czarnej.

Jedną z najlepszych rzeczy we włoskiej kawie jest to, że niezależnie od tego, gdzie się znajdujesz – w mało znanej górskiej wiosce czy na placu w Rzymie – jakość jest niezmienna. Włosi uwielbiają, gdy ich kawa ma mocno palony, słodko-gorzki smak z pianką na wierzchu.

Włosi słyną z kultury picia kawy (fot. depositphotos).

Jednak wszelkie próby „udoskonalania” kawy i tworzenia fantazyjnych wersji spotykają się we Włoszech z dość sporym niezrozumieniem. Chyba można zaryzykować stwierdzenie, że traktowane są nawet jako forma świętokradztwa. W Italii kawiarnie do dziś pozostają niezwykle tradycyjne. Wiele międzynarodowych sieci nie otworzyło tam jeszcze franczyzy, a niezależnie prowadzone kawiarnie, w których pracują profesjonalni bariści, są raczej regułą niż wyjątkiem.

Kiedy Włosi piją kawę?

We Włoszech kultura kawy jest tak silna, że istnieją określone pory jej picia w ciągu dnia. Włosi spożywają średnio cztery kawy dziennie, zazwyczaj dwie w domu i dwie na mieście lub w pracy. Towarzyszy im głównie w trzech momentach: przy śniadaniu, przed południem i po obiedzie, a czasami nawet po kolacji.

Włosi rozpoczynają swój dzień od kawy z mlekiem, np. cappuccino lub caffè latte. Co ważne, kawę mleczną pija się tylko do godziny 11:00 – nigdy po południu, a zwłaszcza nie po posiłku! Nie ma szans, by zobaczyć prawdziwego Włocha zamawiającego cappuccino po obiedzie. Takie rzeczy robią tylko turyści 😉 

We Włoszech cappuccino pija się wyłącznie rano (fot. depositphotos).

We Włoszech istnieje silne przekonanie, że posiłki i napoje powinny być spożywane zgodnie z ich przeznaczeniem. Cappuccino, z jego mlecznym składem, jest postrzegane jako coś, co ma dostarczyć energii i nasycić rano, a nie w ciągu dnia czy wieczorem.

Po obiedzie Włosi chętnie sięgają po caffè, czyli espresso, które pomaga w trawieniu i dodaje energii bez obciążania żołądka. Ten mocny shot czarnej kawy jest także traktowany jako sposób na „doładowanie baterii” i często jest też spożywany nawet późnym wieczorem.

Dlaczego kochamy kawę?

Podróż po odmianach kawy i profilach palenia może być świetną zabawą.

Na przestrzeni lat Włosi stworzyli różnorodne modyfikacje tego potężnego napoju. I tak popołudniowy relaks w Italii dopełnia m.in.:

  • caffè corretto – espresso z odrobiną alkoholu, takiego jak grappa lub sambuca;
  • caffè macchiato – espresso „zabarwione” odrobiną spienionego mleka (w przeciwieństwie do cappuccino można je pić przez cały dzień);
  • caffè lungo (tzw. „długa kawa”) espresso z odrobiną gorącej wody.

Espresso  – Włosi je piją nawet późnym wieczorem (fot. depositphotos).

Al banco – szybkie espresso na stojąco

Włosi często piją kawę al banco, czyli przy barze, na stojąco, przegryzając rogalik. Jest to szybki sposób na dawkę energii z samego rana. Włoskie kawiarnie, zwane właśnie barami, są zazwyczaj pełne ludzi w porannych godzinach, kiedy każdy wpada na szybkie espresso przed pracą. To bardzo praktyczne rozwiązanie dla wiecznie spóźnionych Włochów, ale i też doskonała okazja, aby wymienić kilka słów z baristą lub innymi klientami.

W ogóle włoskie kawiarnie są sercem codziennego życia. Przy barze spotkasz ludzi w różnym wieku, od studentów po biznesmenów. Wszyscy są tam, by na chwilę oderwać się od codziennych obowiązków, wypić kawę i porozmawiać. Al banco jest swojego rodzaju symbolem efektywności – to krótka, ale intensywna chwila relaksu.

Dla wielu Włochów szybkie espresso w przydomowym barze to codziennie rytuał na rozpoczęcie dnia (fot. depositphotos).

Stwórz własne rytuały!

Jak wprowadzić włoski styl do własnego życia? Inspirując się włoskimi tradycjami, możemy stworzyć swoje własne rytuały picia kawy. Może to być poranna filiżanka na tarasie lub balkonie, cotygodniowe spotkanie z przyjaciółmi w ulubionej kawiarni lub moment ciszy i refleksji przy aromatycznej kawie. Spróbuj w ciągu dnia znaleźć chwilę tylko dla siebie – wycisz telefon, usiądź wygodnie, trzymając kubek tego wyjątkowego napoju, i delektuj się smakiem, myśląc o przyjemnych rzeczach. Wyłącz się na chwilę i daj sobie możliwość, by czerpać prawdziwą radość z picia kawy.

Kawa to wyjątkowy napój, który zasługuje na to, by stać się częścią naszego codziennego rytuału (fot. depositphotos).

Kawa we Włoszech to coś więcej niż napój. To rytuał, który łączy ludzi, pozwala na chwilę relaksu i celebrowanie codzienności. Jednak nie musisz jechać aż do Italii, by zasmakować tego dolce vita. W Twoim domu również możesz to poczuć. Wrzuć na luz, przygotuj filiżankę swojej ulubionej kawy i na moment zapomnij o wszystkim. Ciesz się jej smakiem, ciesz się małymi rzeczami, ciesz się po prostu życiem! Buon caffè!

EKSPRES WMF PERFECTION 680 L

To urządzenie premium, które charakteryzuje się nie tylko stylowym, eleganckim wzornictwem, ale co najważniejsze, jego nazwa odpowiada rzeczywistości – smak zaparzanej w nim kawy jest faktycznie bliski perfekcji.

Za pomocą tego automatycznego, ciśnieniowego ekspresu można przygotować wiele rodzajów smacznych napojów (21 przepisów), w tym Espresso, Kawę śniadaniową, Ristretto, Doppio, Lungo, Caffè Crema, Americano, Cappuccino, Latte Macchiato, włoskie Cappuccino, Caffè Latte, Flat White, Espresso Macchiato, kawę Nitro, kawę Chilled oraz Iced Latte.

WMF Perfection 680 L

Przygotowywanie Iced Latte w ekspresie WMF Perfection 680 L.

WMF Perfection 680 L  wyposażono w młynek ze stali nierdzewnej (5 ustawień grubości mielenia) oraz system spieniania mleka. W zestawie z ekspresem otrzymujemy stylową, szklaną karafkę na przechowywanie mleka (pojemność 0,6 litra).

WMF to marka z tradycjami. Od 1853 dostarcza na rynek produkty najwyższej jakości, które prócz możliwości funkcjonalnych i jakości wykonania łączy też wyrafinowany, elegancki wygląd.

Dowiedz się więcej o tym urządzeniu: WMF Perfection 680. Ekspres do zadań specjalnych

 

WMF Perfection 680 L

Zuza Milewska





Tagi kawa, obyczaje




KOMENTARZE
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Odpowiedzi w treści
Pokaż wszystkie komentarze
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

0
Zostaw komentarz!x
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.