Akademia

  • Czy na kawę również wpływa terroir?
2024-06-07

Czy kawa, podobnie jak wino, wyraża swoje terroir?

W świecie winiarskim bardzo dużo mówi się o terroir. Ten termin odnosi się do wyjątkowej kombinacji czynników środowiskowych, które nadają konkretnej winnicy jej styl. Czynniki te obejmują klimat, rodzaj gleby i topografię.

To właśnie terroir ostatecznie decyduje o charakterze win produkowanych w danej winnicy. Innymi słowy, miejsce, w którym uprawia się winogrona, jest jednym z ważniejszych elementów wina i tym, co odróżnia je od innych. Okazuje się, że z kawą jest identycznie. Ziarna kawowca, podobnie do winogron, uprawiane są w określonym regionie i podlegają panującym tam warunkom klimatycznym i glebowym. Ale czy nasza filiżanka porannej kawy jest w stanie wyrazić terroir tak jak wino?

Czy na kawę również wpływa terroir?

Miejsce uprawy kawy miało ogromny wpływ na jej smak (fot. depositphotos).

Smak kawy a terroir

Doktor H.C. Bittenbender, profesor i specjalista ds. kawy na Uniwersytecie Hawajskim przeprowadził pięcioletnie badanie 15 odmian Arabiki w lokalizacjach od ciepłych do chłodnych na Wyspach Hawajskich. To, co odkrył, było zaskakujące: miejsce uprawy kawy miało większy wpływ na jej smak niż odmiana kawy.

  • Mikroklimat

Specyficzne warunki klimatyczne, takie jak temperatura, wilgotność i nasłonecznienie, wpływają na rozwój owoców kawowca. Na przykład chłodniejsze noce i ciepłe dni sprzyjają powstawaniu kwasowości w kawie.

  • Rodzaj gleby

Skład mineralny gleby, w której rosną rośliny, ma kluczowe znaczenie. Przykładowo, gleby wulkaniczne mogą nadawać kawie bardziej intensywny smak.

Czy na kawę również wpływa terroir?

Ziarna kawowca, uprawiane są w określonym regionach, nabierają charakterystycznych nut smakowo-aromatycznych (fot. depositphotos).

Czy kawa, podobnie jak wino, wyraża swoje terroir?

Wyższe wysokości sprzyjają rozwojowi złożonych smaków w kawie i winie. Uprawy w niższych rejonach mogą prowadzić do powstawania łagodniejszych, słodszych profili smakowych.

Kawa, podobnie jak wino, odzwierciedla unikalne cechy miejsca, w którym jest uprawiana. Oto kilka przykładów kaw z różnych regionów świata, które pokazują, jak terroir wpływa na ich smak i charakter.

Sprawdź też! Kawa we dwoje, czyli jak życie nabiera aromatu

Czy na kawę również wpływa terroir?

Kawa to przyjemny towarzysz w naszej codzienności (fot. depositphotos).

AMERYKA ŁACIŃSKA

Kawa z tego regionu często ma nuty czekoladowe i orzechowe, co zawdzięcza specyficznym warunkom klimatycznym i glebowym. Na przykład kawa z Kolumbii jest znana z dobrze zrównoważonego smaku, z nutami karmelu i orzechów.

Kolumbia

  • Huila – kawa z tego regionu ma zrównoważony profil smakowy z nutami karmelu, czerwonych owoców i cytrusów, a także średnią do wysokiej kwasowość i aksamitne ciało.
  • Antioquia – kawy z tego regionu są znane z pełnego ciała i nut czekolady, orzechów oraz delikatnych owocowych akcentów. Mają średnią kwasowość.
  • Nariño – kawa z Nariño jest bardzo aromatyczna, z nutami jaśminu, cytrusów i karmelu. Charakteryzuje ją wysoka kwasowość i złożony, żywy profil smakowy.
Czy na kawę również wpływa terroir?

Plantacje kawy w Kolumbii (fot. depositphotos).

Brazylia

  • Minas Gerais – kawa z Minas Gerais ma pełne ciało z niską kwasowością i nutami czekolady, orzechów oraz karmelu. Jest gładka i zrównoważona.
  • São Paulo – kawa z tego regionu jest często słodka i kremowa, z nutami mlecznej czekolady, orzechów i delikatnymi owocowymi akcentami. Ma średnie ciało i niską kwasowość.
  • Bahia – kawa z Bahia charakteryzuje się łagodnym, ale złożonym smakiem z nutami czekolady, karmelu i owoców tropikalnych. Ma średnią kwasowość.

AFRYKA

Kawa z Afryki, szczególnie z Etiopii i Kenii, słynie z owocowych i kwiatowych aromatów, wynikających z dużej wysokości upraw i bogatej w minerały gleby. Etiopskie kawy mogą mieć nuty jagód, cytrusów i kwiatów, podczas gdy kenijskie kawy charakteryzują się intensywną kwasowością i nutami czarnej porzeczki.

Sprawdź też!  Kawa. 5 powodów, dla których ją tak kochamy!

Czy na kawę również wpływa terroir?

Kawa budzi i motywuje o poranku. To też towarzyszka randek i spotkań z przyjaciółmi (fot. depositphotos).

Etiopia

  • Sidamo – kawa z tego regionu ma delikatne, kwiatowe aromaty z nutami cytrusów, często przypominające bergamotkę. Charakteryzuje się wysoką kwasowością i lekką, ale złożoną strukturą.
  • Yirgacheffe – ta kawa jest znana ze swoich wyraźnych kwiatowych i herbacianych aromatów oraz jasnych, owocowych smaków, takich jak jagody i cytrusy. Ma wysoką kwasowość i czysty, jasny profil.
  • Harrar – kawa z Harrar charakteryzuje się intensywnymi owocowymi nutami, często przypominającymi jagody, a także nutami czekolady i przypraw. Ma pełne ciało i złożoną strukturę.

Kenia

  • Nyeri – kawa z Nyeri jest znana z intensywnej, winnej kwasowości i głębokich owocowych smaków, takich jak czarna porzeczka, jagody i cytrusy. Ma średnie ciało.
  • Kiambu – kawa z Kiambu ma żywą kwasowość z nutami cytrusów, pomidorów i ciemnych jagód. Charakteryzuje ją pełne ciało i bogaty, złożony smak.
  • Kirinyaga – kawa z tego regionu jest bardzo soczysta, z nutami owoców cytrusowych, czerwonych owoców i delikatnych przypraw. Jej znak rozpoznawczy to wysoka kwasowość i jasny, czysty profil smakowy.

AZJA

Tutaj dominują cięższe, ziemiste smaki, które są efektem wilgotnego klimatu i specyficznych metod obróbki. Na przykład kawa z Indonezji, szczególnie z Sumatry, jest znana z pełnego ciała, niskiej kwasowości i ziemistych, ziołowych nut.

Jemen

  • Matari – kawa z Matari jest intensywna i pełna, z nutami ciemnych owoców, czekolady i przypraw. Ma wysoką kwasowość i złożony profil smakowy.
  • Haraaz – kawa z Haraaz ma unikalny smak z nutami kwiatów, czerwonych owoców i czekolady. Średnia do wysokiej kwasowość i bogate ciało to jej cechy szczególne.

Sprawdź też! Kopi luwak – blaski i cienie najdroższej kawy na świecie

Kopi Luwak

Wielu zwolenników Kopi Luwak twierdzi, że jest ona duża smaczniejsza od tradycyjnej kawy (fot. burst/Pexels).

Indonezja

  • Sumatra – kawa z tego regionu znana jest z pełnego ciała, niskiej kwasowości i ziemistych, ziołowych nut. Często ma smaki przypraw, czekolady i tytoniu.
  • Jawa – kawa z Jawy ma gładkie, pełne ciało z nutami czekolady, orzechów i ziemistych tonów. Dodatkowo charakteryzują ją niska kwasowość i łagodny profil smakowy.
  • Sulawesi – kawa z Sulawesi ma pełne ciało, niską kwasowość i złożone smaki przypraw, ciemnej czekolady i ziemistych nut. Jest bogata i intensywna.

Tomasz Lipiński

(fot. depositphotos)





Tagi kawa, obyczaje




KOMENTARZE
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Odpowiedzi w treści
Pokaż wszystkie komentarze
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

0
Zostaw komentarz!x
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.