2024-12-03
Winne gruszki w czekoladzie
Słodka chwila zapomnienia. Ten deser jest jak raj dla naszego podniebienia.
SKŁADNIKI
-
4
gruszki
-
1
cytryna
-
200
ml soku pomarańczowego
-
600
ml półsłodkiego lub deserowego wina czerwonego
-
200
g cukru
-
0.5
łyżeczki przyprawy korzennej
-
Sos czekoladowy:
-
50
g ciemnej czekolady
-
25
g kakao
-
50
g cukru
-
400
ml wody lub mleka
PRZYGOTOWANIE:
- W dużym rondlu wymieszać sok wyciśnięty z cytryny, sok pomarańczowy, wino, cukier oraz przyprawę korzenną. Całość podgrzewać na małym ogniu, mieszając, aż cukier się rozpuści.
- Gruszki dokładnie opłukać i obrać, po czym zanurzyć w winie. Rondel przykryć pokrywką i owoce gotować przez 15-25 minut (im dłużej, tym gruszki nabiorą bardziej wyrazistego koloru). Naczynie zdjąć z ognia.
- Przygotować sos: kakao i cukier zalać 400 ml wrzątku lub gorącego mleka, po czym doprowadzić do wrzenia, mieszając. Stopniowo dodawać połamaną na kawałki czekoladę i podgrzewać, aż sos będzie miał jednolitą konsystencję.
- Ugotowane gruszki przeciąć na pół i podawać na czekoladowym sosie. Dodatkowo całość można posypać posiekanymi orzechami.
Sprawdź też! Słodka chwila we dwoje. Najlepsze desery z czekoladą
(fot. depositphotos)
KOMENTARZE
Obserwuj
0 komentarzy