2023-11-23
Wieniec bezowy z kremem ajerkoniakowym
Tym przepisem zdobędziesz serca wszystkich gości… Czas na słodkie szaleństwo!
SKŁADNIKI
-
6
schłodzonych białek
-
270
g cukru pudru
-
szczypta soli
-
400
g masła
-
300
ml ajerkoniaku
-
owoce do dekoracji (żurawina, pestki granatu, pomarańcze)
PRZYGOTOWANIE:
- Piekarnik rozgrzać do temp. 150°C. Dwie blaszki wyścielić papierem do pieczenia i na środku narysować koło o średnicy ok. 21 cm.
- Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Pod koniec, cały czas miksując, dodawać porcjami 170 g cukru.
- Masę przełożyć do rękawa cukierniczego i wycisnąć na narysowane okręgi, formując wieniec.
- Blaty wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec 10 minut. Następnie temperaturę zmniejszyć do 120ºC i bezy suszyć przez 1 godzinę. Ostudzić.
- Masło utrzeć zresztą cukru na puszystą i białą masę. Stale ucierając, dodawać ajerkoniak.
- Krążki bezy przełożyć przygotowanym kremem. Górny blat delikatnie docisnąć. Wierzch udekorować owocami.
Sprawdź też! Bombardino – zimowy napój
(fot. depositphotos)
KOMENTARZE
Obserwuj
0 komentarzy