Akademia

  • Cuvée na etykiecie wina. Co oznacza?
2024-05-21

Widzisz termin cuvée na etykiecie wina? Sprawdź, co oznacza!

Cuvée (czyt. kjuwe) to termin, który pojawia się na wielu etykietach – znajdziesz je na butelkach prestiżowego szampana, jak i mało inspirującego wina stołowego. Co oznacza to fantazyjnie brzmiące słowo?

Dla wielu miłośników wina może ono wyglądać zagadkowo. Sprawy nie ułatwia fakt, że szukając znaczenia tego terminu, natkniesz się na kilka definicji. Nasz prosty przewodnik wyjaśni, co oznacza cuvée, skąd pochodzi i czym dokładnie jest wino cuvée?

Co oznacza cuvée na etykiecie wina?

Termin pochodzi z języka francuskiego, dokładnie od słowa cuve, które tłumaczymy jako kadź lub zbiornik. Kiedy wino określa się mianem cuvée, najczęściej oznacza to, że jest to specjalna mieszanka więcej niż jednej odmiany winogron mająca na celu stworzenie unikalnego smaku i aromatu. Jednak termin ten nie jest w żaden sposób regulowany. Brak przepisów dotyczących etykietowania win jako cuvée oznacza również, że nie ma jednego uniwersalnego sposobu używania tego terminu.

Tak więc oznaczenia cuvée znajdziemy też na winach, które są mieszankami różnych roczników, jak i win z różnych winnic. Z kolei w świecie win inwestycyjnych – a dokładniej szampana – termin ten używany jest w odniesieniu do pierwszego, bardzo delikatnego tłoczenia winogron, z którego powstaje najlepsze wino.

Wielu producentów używa tego słowa, aby odróżnić lepsze wino od reszty swojej oferty, ale niekoniecznie stawia je to na równi z winami z bardziej renomowanych winnic.

Szampan cuvée – co to dokładnie oznacza?

Wiemy, ze szampan to termin używany do opisania wina musującego produkowanego tradycyjną metodą w specyficznym regionie Francji, Szampanii – jest to prawnie zastrzeżona nazwa. Kiedy dodamy do niej określenie cuvée, staje się ona jeszcze bardziej szczegółowa.

W tym przypadku chodzi konkretnie o pierwsze 2050 litrów soku winogronowego uzyskanego z delikatnego tłoczenia 4000 kg winogron, który będzie użyty do produkcji szampana. Ten pierwszy tłoczony sok winogronowy jest najbardziej pożądany, stąd właśnie bierze się postrzeganie win cuvée jako tych najwyższej jakości.

Warto wspomnieć też, że napis cuvée champagne może również odnosić się do konkretnej mieszanki win (z różnych kadzi), które wchodzą w skład szczególnej receptury danego domu szampańskiego.

Ogólnie rzecz biorąc, można założyć, że wino cuvée jest specjalną mieszanką danej winnicy/domu wina i/lub odnosi się do pierwszego tłoczenia soku (w przypadku szampana). Jednak do sprawy trzeba podchodzić z pewnym dystansem.

Jest mało prawdopodobne, aby czołowi producenci szampana używali tego terminu w sposób arbitralny, ale do win z supermarketu za kilkanaście złotych oznaczonych jako cuvée należy jednak podchodzić z pewnym sceptycyzmem 😉

Dobrze jest przeprowadzić małe rozeznanie na temat konkretnego cuvée, aby upewnić się, że dostajesz to, co najlepsze. Choć przyjęło się, że cuvée powinno się używać do określenia wina najwyższej jakości lub specjalnej reservy, to należy pamiętać, że termin ten nie jest uregulowany, więc nie zawsze tak jest. Czasami to tylko fantazyjnie brzmiące słowo na etykiecie i nic więcej.

Tomasz Lipiński

(fot. AI)








KOMENTARZE
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Odpowiedzi w treści
Pokaż wszystkie komentarze
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

0
Zostaw komentarz!x
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.