2022-10-07
Trufle na „pijanej” śliwce
Pyszne łakocie przygotowane z orzechów włoskich i suszonych śliwek moczonych w aromatycznej śliwowicy.
SKŁADNIKI
-
200
g suszonych śliwek
-
200
ml śliwowicy
-
150
g orzechów włoskich
-
70
g kakao
-
syrop klonowy lub daktylowy do smaku
PRZYGOTOWANIE:
- Suszone śliwki przełożyć do miseczki i zalać śliwowicą. Odstawić na 30 minut, po czym dobrze osączyć z alkoholu.
- Orzechy zemleć w malakserze na mąkę. Dodać śliwki oraz 50 g kakao. Całość zmiksować na gładką masę. Na koniec dosłodzić według uznania syropem.
- Z przygotowanej masy wilgotnymi dłońmi formować niewielkie kulki, a następnie obtoczyć je w pozostałym kakao.
Sprawdź też! Słodka chwila we dwoje. Najlepsze desery z czekoladą
(fot. depositphotos)
- Zamiast śliwowicy można też użyć ciemnego rumu.
KOMENTARZE
Obserwuj
0 komentarzy