• Kotlety pod sosem z pieczarkami
2025-03-17

Tradycyjne schabowe w sosie pieczarkowym na bourbonie

  • 4 porcje
  • 30 minut
  • z bourbonem

Nie wyobrażasz sobie niedzieli bez schabowego? My też! W tym wydaniu na pewno go pokochasz!

SKŁADNIKI
  • 4

    kotlety schabowe bez kości

  • 250

    g pieczarek

  • 1

    szalotka

  • 2

    łyżki oliwy z oliwek

  • 1

    łyżka masła

  • 1

    ząbek czosnku

  • 60

    ml białego wina wytrawnego

  • 2

    łyżki bourbona

  • 0.5

    szklanki bulionu drobiowego lub wołowego

  • 60

    g śmietany 30%

  • 1

    duże jajko

  • 2

    łyżki wody

  • 3

    łyżki mąki pszennej

  • 0.5

    szklanki bułki tartej

  • 4

    łyżeczki posiekanej natki pietruszki

  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:

  1. Przygotować sos: pieczarki oczyścić i pociąć w plasterki. Szalotkę posiekać. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy z masłem i wrzucić grzyby z cebulą. Smażyć, aż pieczarki nabiorą ładnego złotego koloru.
  2. Do składników na patelni dołożyć przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć jeszcze przez 1 minutę. Naczynie zdjąć z ognia, po czym wlać wino oraz bourbon i dobrze wymieszać.
  3. Składniki ponownie podgrzewać na średnim ogniu, aż płyn odparuje. Następnie wlać bulion, a gdy się zagotuje, dołożyć śmietanę. Dusić na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
  4. Przygotować kotlety: schab lekko rozbić i oprószyć solą oraz pieprzem. Jajko rozkłócić z wodą. Na osobne talerze wysypać mąkę oraz bułkę tartą.
  5. Kotlety obtaczać kolejno w mące, jajku, a na koniec w bułce tartej (jej nadmiar lekko strząsnąć).
  6. Na patelni rozgrzać pozostałą oliwą i wyłożyć kotlety. Smażyć je przez 4-5 minut z każdej strony, aż się mocno zrumienią i będą chrupiące.
  7. Gotowe kotlety polać przygotowanym sosem i posypać posiekaną natką pietruszki.

Sprawdź także! Co zamiast schabowych? 6 łatwych przepisów na kotlety, które pokochasz!

(fot. depositphotos)








KOMENTARZE
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Odpowiedzi w treści
Pokaż wszystkie komentarze
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

0
Zostaw komentarz!x
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.