2025-03-17
Tradycyjne schabowe w sosie pieczarkowym na bourbonie
Nie wyobrażasz sobie niedzieli bez schabowego? My też! W tym wydaniu na pewno go pokochasz!
SKŁADNIKI
-
4
kotlety schabowe bez kości
-
250
g pieczarek
-
1
szalotka
-
2
łyżki oliwy z oliwek
-
1
łyżka masła
-
1
ząbek czosnku
-
60
ml białego wina wytrawnego
-
2
łyżki bourbona
-
0.5
szklanki bulionu drobiowego lub wołowego
-
60
g śmietany 30%
-
1
duże jajko
-
2
łyżki wody
-
3
łyżki mąki pszennej
-
0.5
szklanki bułki tartej
-
4
łyżeczki posiekanej natki pietruszki
-
sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE:
- Przygotować sos: pieczarki oczyścić i pociąć w plasterki. Szalotkę posiekać. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy z masłem i wrzucić grzyby z cebulą. Smażyć, aż pieczarki nabiorą ładnego złotego koloru.
- Do składników na patelni dołożyć przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć jeszcze przez 1 minutę. Naczynie zdjąć z ognia, po czym wlać wino oraz bourbon i dobrze wymieszać.
- Składniki ponownie podgrzewać na średnim ogniu, aż płyn odparuje. Następnie wlać bulion, a gdy się zagotuje, dołożyć śmietanę. Dusić na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
- Przygotować kotlety: schab lekko rozbić i oprószyć solą oraz pieprzem. Jajko rozkłócić z wodą. Na osobne talerze wysypać mąkę oraz bułkę tartą.
- Kotlety obtaczać kolejno w mące, jajku, a na koniec w bułce tartej (jej nadmiar lekko strząsnąć).
- Na patelni rozgrzać pozostałą oliwą i wyłożyć kotlety. Smażyć je przez 4-5 minut z każdej strony, aż się mocno zrumienią i będą chrupiące.
- Gotowe kotlety polać przygotowanym sosem i posypać posiekaną natką pietruszki.
Sprawdź także! Co zamiast schabowych? 6 łatwych przepisów na kotlety, które pokochasz!
(fot. depositphotos)
KOMENTARZE
Obserwuj
0 komentarzy