2022-10-27

Szakszuka

  • 2 porcje
  • 25 minut
  • bez mięsa

To danie z kuchni Bliskiego Wschodu – po polsku oznacza wielki bałagan. Najlepiej smakuje prosto z patelni i z kieliszkiem szampana. Gotowi, by trochę „pobałaganić” z rana?

SKŁADNIKI
  • 500

    g świeżych pomidorów

  • 3

    jajka

  • 1

    łyżka masła klarowanego

  • 1

    łyżka oliwy z oliwek

  • 3

    szalotki

  • 2

    ząbki czosnku

  • 0.5

    łyżeczki słodkiej papryki w proszku

  • 1

    szczypta pieprzu cayenne

  • 1

    szczypta gałki muszkatołowej

  • 1

    szczypta kuminu

  • sól, pieprz

  • 1

    pęczek natki świeżej kolendry lub pietruszki

PRZYGOTOWANIE:

  1. Pomidory naciąć na krzyż i zalać wrzątkiem, po czym przelać zimną wodą i zdjąć skórkę. Następnie pokroić je w małą kostkę i przełożyć do miseczki.
  2. Szalotki obrać i drobno posiekać. Na patelni rozgrzać masło klarowane z dodatkiem oliwy. Wrzucić szalotki i chwilę podsmażać, żeby się zeszkliły. Dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.
  3. Pomidory osączyć z soku i wrzucić do cebuli. Podgrzewać kilka minut, żeby zmiękły, po czym dołożyć wszystkie przyprawy i wymieszać.
  4. W sosie zrobić 3 wgłębienia i wbić do nich jajka. Patelnię przykryć pokrywką i całość smażyć na małym ogniu ok. 5 minut, aż jajka się zetną.
  5. Szakszukę podawać posypaną posiekaną kolendrą lub natką pietruszki. Serwować ze świeżym pieczywem lub tortillą.

Sprawdź też! Został Ci otwarty szampan po imprezie? Oto 6 sposobów, jak go wykorzystać

(fot. depositphotos)





TO PASUJE

Szampan rosé brut

Różowe bąbelki z rana? Dlaczego nie!? Są takie okazje, kiedy nie wypada inaczej rozpocząć dnia. Wybierzmy dobrego wytrawnego szampana, a odwdzięczy się nam drobnymi, gęsto rozmieszczonymi bąbelkami oraz aromatem czerwonych owoców.




KOMENTARZE
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Odpowiedzi w treści
Pokaż wszystkie komentarze
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

0
Zostaw komentarz!x
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.