2022-09-02
Suflet twarogowy z owocami
Delikatny jak chmurka suflet na twarogu z owocami duszonymi na czerwonym winie. Brzmi dobrze?
SKŁADNIKI
-
120
g twarogu
-
2
małe jajka
-
50
g cukru pudru
-
70
g śmietany 18% lub jogurtu naturalnego
-
0.5
opakowania budyniu waniliowego
-
250
g mrożonych owoców sezonowych
-
2
łyżki półsłodkiego wina czerwonego lub wody
-
1.5
łyżki cukru trzcinowego
-
0.5
łyżki mąki ziemniaczanej
-
masło do formy
PRZYGOTOWANIE:
- Piekarnik rozgrzać do temp. 180ºC. Jajka rozbić – żółtka oddzielić od białek i utrzeć z twarogiem, cukrem pudrem oraz śmietaną lub jogurtem.
- Białka ubić na pianę z budyniem, po czym ostrożnie wymieszać łyżką z masą serową.
- Kokilki równomiernie posmarować masłem i wypełnić masą do 1/2 wysokości. Wstawić do gorącego piekarnika i piec ok. 20 minut.
- Owoce przerzucić do rondelka (nie trzeba ich wcześniej rozmrażać). Podlać winem lub wodą i zasypać cukrem trzcinowym. Podgrzać.
- Mąkę ziemniaczaną dokładnie rozrobić w niewielkiej ilości ciepłej wody i dodać do owoców. Mieszając, zagotować na małym ogniu. Gotowe suflety podawać z owocami.
Sprawdź też! 6 prostych pomysłów na śniadanie do łóżka. Zrób jej niespodziankę
KOMENTARZE
Obserwuj
0 komentarzy