2025-06-12
Steki z sosem romesco na sherry
Pyszne steki na aromatycznym sosie z pieczonych warzyw. Do tego nutka sherry i otrzymaliśmy wspaniałą harmonię smaków!
SKŁADNIKI
- 2
steki wołowe, np. z polędwicy (po ok. 200 g)
- 3
dojrzałe pomidory
- 0.5
łyżeczki wędzonej papryki
- 1
czerwona papryka
- 1
mała główka czosnku
- 1
kromka chleba na zakwasie (ok. 1 cm grubości)
- 40
g blanszowanych migdałów
- 2
łyżki sherry Amontillado lub Oloroso (można też użyć octu sherry lub czerwonego octu winnego)
szczypta suszonych płatków chili
- 4
łyżki oliwy z oliwek + do smażenia
sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE:
- Piekarnik rozgrzać do temp. 190°C. Naczynie do zapiekania wyścielić pergaminem.
- Główkę czosnku przeciąć na pół i każdą z nich owinąć w folię aluminiową.
- Pomidory przeciąć na pół, usunąć gniazda nasienne, a miąższ pokroić na kawałki i wrzucić do naczynia do zapiekania. Pomidory skropić 1 łyżką oliwy, posypać wędzoną papryką i lekko oprószyć solą.
- Na pomidorach ułożyć kawałki papryki i dodać zwinięty w folię czosnek. Warzywa wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec przez 25-30 minut. (W połowie pieczenia paprykę obrócić, by przypiekła się z obu stron).
- Gdy warzywa lekko przestygną, z upieczonej papryki zdjąć skórkę.
- Papryki razem z pomidorami przełożyć do misy blendera. Następnie dołożyć ząbki czosnku wyciśnięte ze skórki.
- Patelnię posmarować odrobiną oliwy i delikatnie zrumienić na niej kromkę chleba. Gdy będzie złocista z dwóch stron, zdjąć ją, podzielić na mniejsze kawałki i dodać do misy blendera.
- Na suchej patelni uprażyć zbalnszowane migdały, po czym wrzucić je do pozostałych składników. Na końcu dodać sherry oraz płatki chili. Całość miksować, stopniowo dodając pozostałą oliwę (sos powinien mieć lekką teksturę – nie miksować go na gładko).
- Gotowy sos doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
- Steki natrzeć oliwą oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
- Patelnię z grubym dnem rozgrzać i posmarować niewielką ilością oliwy. Steki smażyć na dużym ogniu przez 3-4 minuty z każdej strony (średnio krwiste).
- Gotowe steki przełożyć na talerz, oprószyć solą i odstawić pod przykryciem na 5 minut, by mięso odpoczęło.
- Steki podawać z przygotowanym sosem.
Dowiedz się więcej! Jak przyrządzić idealny stek?
(fot. depositphotos)
KOMENTARZE
Obserwuj
0 komentarzy