2024-05-16
Steki z grilla w marynacie na limonce i tequili
Sprawdź, jak łatwo zrobić stek, który będzie idealnie delikatny i aromatyczny dzięki lekko pikantnej marynacie na tequili.
SKŁADNIKI
-
4
steki wołowe, np. rib eye (po ok. 200-250 g)
-
1
szklanka świeżo wyciśniętego soku z limonki
-
0.5
szklanki białej tequili
-
80
ml sosu sojowego
-
1
łyżka przeciśniętego czosnku
-
1
papryczka jalapeño
-
2
łyżeczki pieprzu
PRZYGOTOWANIE:
- Tequilę wymieszać z sokiem z limonki oraz sosem sojowym. Dodać przeciśnięty czosnek oraz pieprz. Wymieszać.
- Papryczkę chili przeciąć na pół i usunąć ziarenka. Następnie posiekać ją i wrzucić do marynaty.
- Steki przełożyć do pojemnika z pokrywką i zalać przygotowaną marynatą. Mięso dokładnie obtoczyć w zalewie, po czym zamknąć i wstawić do lodówki na 3-6 godzin. Steki wyciągnąć na blat kuchenny na 30 minut przez smażeniem.
- Mięso wyjąć z marynaty i przełożyć na rozgrzany ruszt. Smażyć przez 5-6 minut z każdej strony. Jeśli stek jest grubszy lub wolisz lepiej wysmażony, trzymaj steki na grillu przez 8 minut z każdej strony. Podawać od razu po przygotowaniu, np. z grillowanymi warzywami i lekką sałatką.
Sprawdź też! Jakie wino podawać do steków?
(fot. depositphotos)
KOMENTARZE
Obserwuj
0 komentarzy