Akademia

  • Sos Madeira - idealny sos do mięs
2024-01-04

Sos Madeira – jak go zrobić? Ten sos może odmienić Twoje życie!

To bogaty, pikantny sos, który tradycyjnie powstaje ze wzmacnianego wina z Portugalii. Łączy w sobie pikantne nuty i bogactwo bursztynowej madery, tworząc symfonię smaku idealną do mięs. Ten sos może odmienić Twoje posiłki!

Sos Madeira – co to jest?

To klasyczny sos w kuchni francuskiej, którego nazwa wzięła się od wzmocnionego wina z portugalskiej wyspy Madera. Zazwyczaj wytwarza się go poprzez redukcję wina na średnim ogniu, aż zgęstnieje i stanie się syropowate.

Wino madera ma mocny oraz słodki smak i jest często używane jako wino deserowe lub digestif. Przede wszystkim jednak dodaje bogatej słodyczy sosom.

Madera - wino wzmacniane. Co warto wiedzieć?

Sos swój wyjątkowy smak zawdzięcza wzmacnianemu winu madera.

Sos Madeira ma odważny i złożony smak, z bogatymi, orzechowymi nutami wina i pikantną głębią bulionu. Szczególnie dobrze komponuje się z obfitymi mięsami, takimi jak wołowina, dziczyzna i jagnięcina, ale podaje się go również z pieczonymi lub grillowanymi warzywami.

Niezależnie od tego, czy podasz go z klasycznym stekiem, czy też wykorzystasz jako bazę do gulaszu, sos Madeira przeniesie Twoje doznania kulinarnie na zupełnie inny poziom – z pewnością zachwyci zarówno Ciebie, jak i Twoich gości.

Jak zrobić sos Madeira?

Ten sos maderski z bogatym odcieniem umami koniecznie musi się znaleźć w Twoim kulinarnym portfolio. Choć wymaga cierpliwości i Twojej uwagi, zdecydowanie jest wart czasu, który trzeba mu poświęcić.

Sos Madeira - doskonały sos do mięs

Sos szczególnie dobrze komponuje się z obfitymi mięsami, takimi jak wołowina.

Tradycyjny sos Madeira

Składniki:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 6 szalotek
  • 1 marchewka
  • 3 gałązki tymianku
  • 2 liście laurowe
  • 30 g suszonych grzybów leśnych
  • 2 łyżeczki brązowego cukru
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 150 ml wina madera
  • 700 ml bulionu, np. wołowego
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Marchewkę i szalotki obrać, po czym pokroić na duże kawałki. Na patelni rozgrzać olej i wrzucić marchewkę, szalotkę, tymianek, liście laurowe oraz suszone grzyby. Smażyć na średnim ogniu przez 5-7 minut.
  2. Składniki posypać cukrem i podsmażać, aż zacznie się karmelizować. Następnie dodać mąkę i dobrze wymieszać. Przez chwilę podgrzewać, mieszając.
  3. Do zawartości patelni wlać ocet balsamiczny, przecier pomidorowy oraz maderę. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 2 minuty. Następnie stopniowo dolewać bulion.
  4. Całość gotować bez przykrycia przez 30-45 minut do momentu uzyskania dość gęstego sosu. Na końcu doprawić do smaku solą i pieprzem.

Sos Madeira – wersja ekspresowa

Choć oryginalny sos Madeira jest wart poświęcenia, to dobrze jest znać alternatywny i, co najważniejsze, ekspresowy przepis, dzięki któremu będziemy cieszyć się pysznym sosem do steków nawet w środku tygodnia. Oto receptura, która przyda Ci się, gdy goni Cię czas lub nie masz ochoty stać w kuchni dłużej niż pół godziny 😉

Sos Madeira - doskonały sos do mięs

Sos Madeira ma odważny i złożony smak, z bogatymi, orzechowymi nutami wina.

Składniki:

  • 1 szklanka bulionu wołowego
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki wina madera
  • 1 cebula
  • 60 g suszonych grzybów
  • 2 łyżki masła
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Cebulę obrać i pokroić, po czym zeszklić na rozgrzanym maśle. Następnie dodać grzyby i podsmażać na złoty kolor.
  2. Składniki oprószyć mąką, chwilę podsmażyć i zalać bulionem. Całość dokładnie wymieszać i gotować pod przykryciem przez 10 minut na wolnym ogniu.
  3. Do składników dodać maderę i całość gotować jeszcze przez 5 minut na średnim ogniu. Sos przecedzić i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.

Sos można przechowywać w lodówce do pięciu dni lub zamrozić (należy go spożyć do 3 miesięcy).

Dekadencki i bogaty sos maderowy jest idealny, jeśli szukasz sosu do podawania z zimowymi potrawami. Możesz także w ostatniej chwili dodać gęstą śmietanę, aby zamienić ją w sos śmietanowy z Madery. Możesz także dodać smażone grzyby, aby dodać więcej tekstury i smaku.

Jeśli nie masz pod ręką wina madera, możesz zamiast niego użyć równie bogatego porto. Zwykłe czerwone wino się nada, ale sos nie będzie już tak intensywny i aromatyczny.

Karolina Mec

(fot. depositphotos)








KOMENTARZE
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Odpowiedzi w treści
Pokaż wszystkie komentarze
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

0
Zostaw komentarz!x
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.