Inspiracje

  • Najlepsze sosy do mięsa z grilla
2022-07-07

8 pomysłów na sos do mięs z grilla

Steki, karkówka, pałki i skrzydełka kurczaka, żeberka, polędwiczki, kiełbaski – bez względu na to, co ląduje na Twoim ruszcie, zasługuje na najlepszą oprawę. Dobry sos z twistem zwykłe grillowanie może przerodzić w naprawdę królewską ucztę.

Na ogół nie doceniamy dodatków, a szkoda, bo one mogą zmienić wszystko. Koniec z nudą, czas na nowe! Oto nasza wielka 8 – dipy, które uwielbiamy. Proste, oryginalne, czasem podkręcone odrobiną alkoholu. Nawet zwykłej kiełbasce z rusztu dodadzą szyku i elegancji. Nie zmyślamy! Sam spróbuj!

Barbecue z whisky

Przygotowanie: 15 minut

Składniki:

  • 2 cebule szalotki
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 łyżki sosu Worcestershire
  • 3 łyżki whisky
  • 150 ml keczupu
  • 4 łyżki przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki octu winnego
  • 2 łyżki cukru
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Szalotki oraz czosnek obrać i bardzo drobno posiekać, po czym przełożyć do miseczki. Dodać sos Worcestershire, whisky, keczup, przecier pomidorowy, ocet winny oraz cukier.
  2.  Całość dokładnie wymieszać. Sos doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Najsmaczniejszy dip do grillowanego mięsa.

Aromatyczny sos barbecue z dodatkiem whisky (fot. Artem Beliaikin/Unsplash).

Orientalny dip z mango

Przygotowanie: 20 minut

Składniki:

  • 100 g zmiksowanego mango (można użyć gotowej pulpy z mango)
  • 100 g majonezu
  • 1 limonka
  • 1 papryczka chili
  • 1 kawałek imbiru (ok. 2 cm)
  • 1 pęczek kolendry
  • 1 pęczek mięty
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Limonkę dokładnie umyć, po czym zetrzeć z niej skórkę na tarce o małych oczkach i wycisnąć sok. Imbir zetrzeć na tarce o małych oczkach. Papryczkę chili przeciąć na pół, usunąć nasionka, po czym drobno posiekać. Kolendrę oraz miętę opłukać, osuszyć i posiekać.
  2. Do miseczki przełożyć majonez i zmiksowane mango. Dodać skórkę i sok z limonki, starty imbir, papryczkę chili oraz kolendrę i miętę. Wymieszać i doprawić solą oraz pieprzem.
Najlepszy dip do mięsa z mango

Dip z mango świetnie sprawdzi się w szczególności z drobiem.

Sos prowansalski na białym winie

Przygotowanie: 90 minut

Składniki*:

  • 3 czerwone papryki (ok. 700 g)1 puszka krojonych pomidorów
  • 1 pęczek szczypiorek
  • 2 bakłażany (ok. 300 g)
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 gałązki rozmarynu
  • 250 g cukru trzcinowego
  • 200 ml octu winnego
  • 250 ml białego wina wytrawnego
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Warzywa umyć i osuszyć. Szczypiorek i rozmaryn posiekać. Papryki przekroić, a po usunięciu gniazd nasiennych pokroić w małą kostkę razem z bakłażanami. Wrzucić do garnka.
  2. Do warzyw dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, szczypiorek oraz rozmaryn. Następnie wsypać cukier i wlać ocet oraz białe wino. Doprowadzić do wrzenia, stale mieszając.
  3. Gotować na dużym ogniu ok. 35 minut, od czasu do czasu mieszając – sos powinien zgęstnieć, a warzywa całkowicie zmięknąć. Na końcu doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Gotowy sos przelać do słoików, szczelnie zamknąć, po czym odwrócić do góry dnem. Odstawić. Podawać na zimno.

* Z podanych proporcji wychodzą 4 słoiki po 330 ml.

Pyszny sos do grillowanego mięsa

Sos na bazie papryki i bakłażana oraz białego wina wytrawnego.

Musztardowy dip z chili

Przygotowanie: 15 minut

Składniki:

  • 100 g majonezu
  • 2 łyżki musztardy miodowej
  • 1 łyżka musztardy francuskiej (ziarnistej)
  • 5 łyżek jogurtu naturalnego
  • 1 papryczka chili (opcjonalnie)
  • posiekany szczypiorek (ilość według uznania)
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Majonez wymieszać z musztardą miodową i francuską oraz jogurtem naturalnym. Dodać sok z cytryny oraz posiekany szczypiorek.
  2. Papryczkę chili przeciąć na pół, usunąć nasionka, po czym drobno posiekać i wrzucić do dipu. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Najlepszy sos do grillowanego mięsa.

To jeden z najłatwiejszych i najsmaczniejszych sosów do grillowanego mięsa.

Sos tysiąca wysp z rumem

Przygotowanie: 10 minut

Składniki:

  • 8 łyżek majonezu
  • 4 łyżki ketchupu
  • 2 łyżeczki rumu
  • 1 łyżeczka sosu Worcestershire
  • szczypta drobnego cukru
  • 1 łyżeczka łagodnej musztardy
  • kilka kropel sosu tabasco (opcjonalnie)*
  1. Majonez i keczup przełożyć do miseczki. Dodać rum, sos Worcestershire oraz musztardę. Wymieszać, po czym doprawić do smaku cukrem oraz tabasco.

*Można zastąpić szczyptą ostrej papryki w proszku lub pieprzem kajeńskim.

Pyszny sos tysiąca wysp z dodatkiem rumu.

Nowa wersja popularnego sosu! Tym razem serwujemy go z dodatkiem rumu!

Serowy dip na winie

Przygotowanie: 10 minut

Składniki:

  • 85 g sera feta
  • 2 i 1/2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki białego wina wytrawnego
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 2 i 1/2 łyżki oliwy
  • 8 listków bazylii
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Do miseczki wkruszyć ser feta. Dodać jogurt naturalny, wino, przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny oraz listki bazylii.
  2. Składniki zmiksować za pomocą blendera na gładki sos. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Najlepszy sos do mięs na fecie.

Ser feta i białe wino w postaci chłodnego dipu do mięs? To jest pyszne!

Chimichurri – argentyński sos ziołowy

Przygotowanie: 15 minut

Składniki:

  • 1 pęczek natki pietruszki1/2 pęczka natki kolendry
  • 1/2 pęczka świeżego oregano
  • 3 ząbki czosnku
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 mała szalotka
  • 1 zielona papryczka chili
  • 100-130 ml oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu winnego
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Natkę pietruszki, kolendrę oraz oregano opłukać, osuszyć i posiekać, a następnie przełożyć do kielicha blendera.
  2. Czosnek i szalotkę obrać, pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić do ziół. Wlać połowę ocet, sok wyciśnięty z połówki cytryny oraz połowę oliwy. Zmiksować.
  3. Ucierając, dodawać stopniowo pozostałą oliwą, aby uzyskać pożądaną gęstość sosu. Na końcu doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Najlepszy sos ziołowy do dań z grilla

Chimichurri to argentyński sos ziołowy, który świetnie pasuje do dań z grilla (fot. Sara Deason/Pexels).

Chutney miętowe na sherry

Przygotowanie: 25 minut

Składniki:

  • 2 pęczki świeżej mięty
  • 2 duże cebule szalotki
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 4 łyżki sherry
  • 8 łyżek wody
  • oliwa z oliwy do smażenia
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Szalotki obrać, drobno pokroić i zeszklić na odrobinie rozgrzanej oliwy. Dodać szczyptę soli oraz cukier. Podgrzewać na średnim ogniu, aż cebula się skarmelizuje i będzie miękka.

Miętę opłukać i posiekać, po czym połowę wrzucić do cebuli na patelni. Składniki podlać sherry oraz wodą. Całość wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Gdy płyn odparuje, cebulę zdjąć z ognia. Dołożyć pozostałą miętę i sos zmiksować na gładką masę. Odstawić do ostygnięcia.

Najlepszy dip do mięs z grilla.

Mięta i sherry? To niecodzienne połączenie stworzyło znakomity dip do grillowanych mięs (fot. Faran Raufi/Unsplash).





Tagi alkohole ,grill




KOMENTARZE
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Odpowiedzi w treści
Pokaż wszystkie komentarze
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

0
Zostaw komentarz!x
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.