• słodkie placuszki z winem musującym na śniadanie
2024-03-22

Słodkie placuszki na prosecco

  • 2 porcje
  • 25 minut
  • na prosecco

Te niebanalne, puszyste cudeńka, nasączone subtelnym aromatem prosecco, obiecują, że każde śniadanie będzie smakować jak romantyczna wycieczka do Italii. Przepis idealny dla tych, którzy uwielbiają rozpieszczać siebie i swoich bliskich już od pierwszych porannych chwil.

SKŁADNIKI
Liczba porcji: 2
  • 2

    szklanki mąki pszennej

  • 2

    łyżeczki proszku do pieczenia

  • 0.5

    łyżeczki soli

  • 50

    g cukru pudru

  • 180

    ml prosecco

  • 180

    ml pełnotłustego mleka

  • 1

    duże jajko

  • 2

    łyżki roztopionego masła

  • ulubione owoce i cukier puder do podania

PRZYGOTOWANIE:

  1. Mąkę wymieszać z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia oraz solą.
  2. Mleko rozkłócić z jajkiem oraz prosecco. Następnie miksując, stopniowo dodawać roztopione masło oraz sypkie składniki. Miksować do połączenia. Ciasto odstawić na 10 minut.
  3. Patelnię z nieprzywierającą powłoką dobrze rozgrzać. Następnie za pomocą łyżki wykładać porcje ciasta, formując okrągłe placuszki.
  4. Smażyć na średnioniskim ogniu przez 2-3 minuty z każdej strony na złocisty kolor. Podawać od razu z owocami i cukrem pudrem (można też serwować z syropem klonowym).

Sprawdź też! Jak przygotować idealne śniadanie do łóżka?

(fot. depositphotos)








KOMENTARZE
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Odpowiedzi w treści
Pokaż wszystkie komentarze
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

0
Zostaw komentarz!x
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.