2024-03-22
Słodkie placuszki na prosecco
Te niebanalne, puszyste cudeńka, nasączone subtelnym aromatem prosecco, obiecują, że każde śniadanie będzie smakować jak romantyczna wycieczka do Italii. Przepis idealny dla tych, którzy uwielbiają rozpieszczać siebie i swoich bliskich już od pierwszych porannych chwil.
SKŁADNIKI
-
2
szklanki mąki pszennej
-
2
łyżeczki proszku do pieczenia
-
0.5
łyżeczki soli
-
50
g cukru pudru
-
180
ml prosecco
-
180
ml pełnotłustego mleka
-
1
duże jajko
-
2
łyżki roztopionego masła
-
ulubione owoce i cukier puder do podania
PRZYGOTOWANIE:
- Mąkę wymieszać z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia oraz solą.
- Mleko rozkłócić z jajkiem oraz prosecco. Następnie miksując, stopniowo dodawać roztopione masło oraz sypkie składniki. Miksować do połączenia. Ciasto odstawić na 10 minut.
- Patelnię z nieprzywierającą powłoką dobrze rozgrzać. Następnie za pomocą łyżki wykładać porcje ciasta, formując okrągłe placuszki.
- Smażyć na średnioniskim ogniu przez 2-3 minuty z każdej strony na złocisty kolor. Podawać od razu z owocami i cukrem pudrem (można też serwować z syropem klonowym).
Sprawdź też! Jak przygotować idealne śniadanie do łóżka?
(fot. depositphotos)
KOMENTARZE
Obserwuj
0 komentarzy