2024-02-15
Skrzydełka w stylu Krwawej Mary
To jeden z naszych ulubionych przepisów na imprezę! Bardzo charakterne skrzydełka z nutą wódki i tabasco.
SKŁADNIKI
-
1.5
kg skrzydełek z kurczaka
-
1
łyżka oleju roślinnego
-
3
szklanki soku pomidorowego
-
160
ml wódki
-
160
g brązowego cukru
-
80
ml ostrego sosu, np. tabasco
-
1
łyżka tartego chrzanu
-
1
łyżka sosu Worcestershire
-
1
cytryna
-
sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE:
- Skrzydełka przełożyć do miski, po czym skropić olejem i oprószyć solą oraz pieprzem.
- Sok pomidorowy połączyć z wódką, brązowym cukrem, ostrym sosem, chrzanem, sosem Worcestershire oraz sokiem wyciśniętym z 1 cytryny. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Skrzydełka zalać pomidorową zalewą, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę.
- Piekarnik rozgrzać do temp. 220ºC. Mięso wyjąć z marynaty i ułożyć na blaszce do pieczenia. Skrzydełka piec przez 45 minut, aż będą zrumienione.
- W międzyczasie, gdy skrzydełka będą się piekły, marynatę przelać do rondelka i gotować na średnim ogniu, aż zredukuje się o połowę i zgęstnieje.
- Upieczone skrzydełka posmarować gęstym sosem za pomocą pędzelka kuchennego i zapiekać jeszcze przez 5 minut.
(fot. depositphotos)
KOMENTARZE
Obserwuj
0 komentarzy