2024-06-14
Skrzydełka Buffallo na whisky
Pikantne, słodkie i soczyste – te pieczone skrzydełka z kurczaka to hit!
SKŁADNIKI
-
1.5
kg skrzydełek
-
60
ml bourbona
-
50
g brązowego cukru
-
80
ml pikantnego ketchupu
-
1
łyżka białego octu winnego
-
1
łyżka ulubionego ostrego sosu, np. tabasco
-
1
łyżeczka pieprzu cayenne
-
0.5
łyżeczki czosnku granulowanego
-
1
łyżka płynnego miodu
-
2
łyżki masła
-
sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE:
- Piekarnik rozgrzać do temp. 200ºC. Skrzydełka osuszyć, oprószyć solą oraz pieprzem, po czym ułożyć na blaszce do pieczenia.
- Skrzydełka wstawić do gorącego piekarnika i piec ok. 20 minut – w połowie pieczenia odwrócić je na drugą stronę.
- Bourbon przelać do rondelka i wymieszać z cukrem, ketchupem, białym octem oraz ostrym sosem. Dodać pieprz cayenne, czosnek, miód oraz masło.
- Składniki podgrzewać na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając. Gdy zawartość garnka zacznie wrzeć, zmniejszyć ogień, i gotować ok. 15 minut, co jakiś czas mieszając, aż powstanie gęsty sos.
- Skrzydełka w piekarniku posmarować przygotowanym sosem i piec jeszcze przez 5-10 minut.
Sprawdź też! 7 genialnych drinków na bourbonie, które są absolutnym hitem!
(fot. depositphotos)
- W sezonie grillowym polecamy przygotowywać je na ruszcie. Wtedy nabierają dodatkowo dymnych nut. Pycha!
KOMENTARZE
Obserwuj
0 komentarzy