2024-02-19
Sernikobrownie z likierem Irish Cream
Jedno ciasto, tyle smaków! Na przemian puszyste i kremowe w środku, a chrupiące z wierzchu. Prawdziwy raj dla łasucha.
SKŁADNIKI
-
Masa serowa:
-
220
g serka kremowego (typu Philadelphia)
-
5
łyżek cukru
-
1
żółtko
-
0.5
łyżeczki ekstraktu z wanilii
-
2
łyżki likieru Irish Cream
-
2
łyżki mąki pszennej
-
Masa brownie:
-
5
łyżek masła + do formy
-
100
g gorzkiej czekolady
-
2
duże jajka
-
0.5
szklanki brązowego cukru
-
1
łyżeczka ekstraktu z wanilii
-
60
ml likieru Irish Cream
-
szczypta soli
-
100
g mąki pszennej
-
2
łyżki kakao bez cukru
-
Uwaga! Wszystkie składniki na masę serową muszą mieć temperaturę pokojową.
PRZYGOTOWANIE:
- Piekarnik rozgrzać do temp. 180°C. Formę o boku ok. 22 cm posmarować masłem.
- Przygotować masę sernikową: serek utrzeć z cukrem, żółtkiem, ekstraktem waniliowym, likierem oraz mąką na gładką masę.
- Przygotować brownie: masło rozpuścić w rondelku, po czym dodać połamaną na kawałki czekoladę. Podgrzewać, mieszając, aż całkowicie się roztopi.
- Jajka utrzeć z cukrem, szczyptą soli, ekstraktem waniliowym oraz likierem na gładką masę. Następnie wlać rozpuszczoną czekoladę i całość dokładnie wymieszać.
- Do masy czekoladowej wsypać mąkę oraz kakao i miksować na niskich obrotach, aż składniki się połączą. Z masy odlać 1/2 szklanki.
- Masę brownie przelać do natłuszczonej formy, po czym równomiernie wyłożyć na niej masę serową.
- Za pomocą łyżki wykładać na wierzch pozostałą masę czekoladową. Delikatnie przemieszać, aby powstał marmurkowy wzór.
- Ciasto wstawić do gorącego piekarnika i piec przez 40-45 minut. Gdy będzie gotowe, wyjąć na kratkę kuchenną i odstawić na 30 minut do ostygnięcia. Sernikobrownie można podawać z lodami lub z gorącą frużeliną wiśniową.
(fot. depositphotos)
KOMENTARZE
Obserwuj
0 komentarzy