2023-11-30
Sernik bez pieczenia z mango
Słodki raj dla miłośników mango! By podkręcić smak deseru, dodaliśmy odrobinę likieru pomarańczowego.
SKŁADNIKI
- 2
szklanki pokruszonych ciastek owsianych lub czekoladowych
- 75
g masła
- 250
g serka śmietankowego (typu Philadelphia)
- 150
g śmietany 30%
- 0.5
szklanki cukru
- 1.5
szklanki purée z mango
- 1
łyżka żelatyny w proszku
- 2
łyżki likieru pomarańczowego
- 60
ml gorącej wody
PRZYGOTOWANIE:
- Ciastka wrzucić do malaksera i zemleć na proszek. Następnie dodać rozpuszczone masło i starannie wymieszać.
- Masę ciasteczkową wyłożyć na dno pucharków lub szklanek, na końcu dociskając łyżką. Wstawić do lodówki.
- Serek zmiksować na niskich obrotach z cukrem oraz śmietaną.
- W 60 ml gorącej wody rozpuścić żelatynę, po czym dodać purée z mango oraz likier pomarańczowy i dobrze wymieszać. Płyn lekko przestudzić.
- Połowę mieszanki mango połączyć z masą serową za pomocą łyżki. Krem wyłożyć na spód ciasteczkowy i włożyć na 10 minut do lodówki.
- Na wierzch deserów ostrożnie wylać purée z mango z żelatyną. Wstawić na kilka godzin do lodówki, by wszystkie warstwy dobrze stężały.
Sprawdź też! 7 pomysłów na ekspresowe słodkości bez pieczenia
(fot. depositphotos)
KOMENTARZE
Obserwuj
0 komentarzy