2022-08-29
Semifreddo z malinami
Jeden z najlepszych włoskich deserów. Nie wymaga pieczenia, jest bardzo owocowy i kremowy. Od siebie dodaliśmy jedynie odrobinę likieru jajecznego.
SKŁADNIKI
- 330
g śmietany 36% (dobrze schłodzonej)
- 4
żółtka
- 2
białka
- 3
łyżki cukru pudru
- 30
g maślanych ciastek
- 1
łyżka likieru jajecznego
- 200
g malin
szczypta soli
PRZYGOTOWANIE:
- Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na kogel-mogel. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Ciastka maślane pokruszyć.
- Schłodzoną śmietanę ubić, po czym połączyć łyżką z koglem-moglem. Następnie stopniowo dodawać pianę z białek. Na końcu wmieszać likier.
- Keksówkę o wymiarach ok. 9 x 13 cm wyścielić folią spożywczą, po czym wylać połowę masy. Wyłożyć pokruszone ciastka maślane i połowę malin. Delikatnie wmieszać w masę.
- Na wierzch wylać pozostałą masę i deser przykryć folią spożywczą. Wstawić do zamrażarki na 5 godzin. Przed podaniem wyjąć z folii i udekorować resztą malin.
Sprawdź też! Owocowy zawrót głowy! 5 przepisów na domowe sorbety
- Do tego włoskiego deseru zamiast ciastek dodaje się także pokruszone bezy. Do masy można też wrzucić garść drobno posiekanych pistacji.
KOMENTARZE
Obserwuj
0 komentarzy