2024-07-02
Schab w cydrze z karmelizowanymi jabłkami
Przygotujcie razem romantyczną kolację, popijając ulubione wino. Podzielcie się kulinarnymi zadaniami i delektujcie się słodkim aromatem smażonych jabłek roznoszącym się po całym domu.
SKŁADNIKI
-
2
kotlety wieprzowe z kością (o grubości ok. 1,5 cm)
-
6
ziarenek czarnego pieprzu
-
4
gałązki tymianku
-
2
łyżki oliwy z oliwek
-
2
duże jabłka
-
1
łyżeczka masła
-
1
łyżka cukru trzcinowego
-
200
ml cydru
-
sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE:
- Przygotować marynatę do mięsa: ziarna pieprzu rozgnieść w moździerzu z listkami tymianku oraz szczyptą soli. Następnie dolać oliwę i całość wymieszać.
- Kotlety opłukać, dokładnie osuszyć na ręczniku papierowym i natrzeć przygotowaną marynatą. Włożyć do lodówki na całą noc.
- Umyte jabłka obrać, przekroić na pół i usunąć gniazda nasienne. Owoce pociąć w niedużą kostkę.
- Masło rozpuścić na patelni, po czym wrzucić pokrojone jabłka oraz cukier. Gdy owoce się zrumienią, delikatnie je przewrócić – kawałki powinny być lekko miękkie.
- Karmelizowane jabłka przełożyć na talerz. Na tej samej patelni podsmażyć kotlety – rumienić je po 5 minut z każdej strony na średnim ogniu. Mięso wyjąć na talerz.
- Na patelnię po smażeniu mięsa wlać cydr, po czym delikatnie zdrapać drewnianą łopatką to, co zostało na jej dnie. Podgrzewać przez 3-4 minuty, aż alkohol zredukuje się o połowę.
- Do cydru włożyć kotlety z jabłkami i całość jeszcze przez chwilę podgrzewać. Na końcu doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Schab w jabłkach można serwować z pieczonymi ziemniakami w tymianku.
Sprawdź też! Cydr wraca do łask! Wszystko, co chcesz o nim wiedzieć
KOMENTARZE
Obserwuj
0 komentarzy