2025-08-26
Schab w cydrze z karmelizowanymi jabłkami
Przygotujcie razem romantyczną kolację, popijając ulubione wino. Podzielcie się kulinarnymi zadaniami i delektujcie się słodkim aromatem smażonych jabłek roznoszącym się po całym domu.
SKŁADNIKI
- 2
kotlety wieprzowe z kością (o grubości ok. 1,5 cm)
 - 6
ziarenek czarnego pieprzu
 - 4
gałązki tymianku
 - 2
łyżki oliwy z oliwek
 - 2
duże jabłka
 - 1
łyżeczka masła
 - 1
łyżka cukru trzcinowego
 - 200
ml cydru
 sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE:
- Przygotować marynatę do mięsa: ziarna pieprzu rozgnieść w moździerzu z listkami tymianku oraz szczyptą soli. Następnie dolać oliwę i całość wymieszać.
 - Kotlety opłukać, dokładnie osuszyć na ręczniku papierowym i natrzeć przygotowaną marynatą. Włożyć do lodówki na całą noc.
 - Umyte jabłka obrać, przekroić na pół i usunąć gniazda nasienne. Owoce pociąć w niedużą kostkę.
 - Masło rozpuścić na patelni, po czym wrzucić pokrojone jabłka oraz cukier. Gdy owoce się zrumienią, delikatnie je przewrócić – kawałki powinny być lekko miękkie.
 - Karmelizowane jabłka przełożyć na talerz. Na tej samej patelni podsmażyć kotlety – rumienić je po 5 minut z każdej strony na średnim ogniu. Mięso wyjąć na talerz.
 - Na patelnię po smażeniu mięsa wlać cydr, po czym delikatnie zdrapać drewnianą łopatką to, co zostało na jej dnie. Podgrzewać przez 3-4 minuty, aż alkohol zredukuje się o połowę.
 - Do cydru włożyć kotlety z jabłkami i całość jeszcze przez chwilę podgrzewać. Na końcu doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Schab w jabłkach można serwować z pieczonymi ziemniakami w tymianku.
 
Sprawdź też! Cydr wraca do łask! Wszystko, co chcesz o nim wiedzieć
 
 
 
KOMENTARZE
 Obserwuj
0 komentarzy




