• schab w cydrze i z jabłkami
2024-07-02

Schab w cydrze z karmelizowanymi jabłkami

  • 2 porcje
  • 45 minut + oczekiwanie
  • z cydrem

Przygotujcie razem romantyczną kolację, popijając ulubione wino. Podzielcie się kulinarnymi zadaniami i delektujcie się słodkim aromatem smażonych jabłek roznoszącym się po całym domu.

SKŁADNIKI
  • 2

    kotlety wieprzowe z kością (o grubości ok. 1,5 cm)

  • 6

    ziarenek czarnego pieprzu

  • 4

    gałązki tymianku

  • 2

    łyżki oliwy z oliwek

  • 2

    duże jabłka

  • 1

    łyżeczka masła

  • 1

    łyżka cukru trzcinowego

  • 200

    ml cydru

  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:

  1. Przygotować marynatę do mięsa: ziarna pieprzu rozgnieść w moździerzu z listkami tymianku oraz szczyptą soli. Następnie dolać oliwę i całość wymieszać.
  2. Kotlety opłukać, dokładnie osuszyć na ręczniku papierowym i natrzeć przygotowaną marynatą. Włożyć do lodówki na całą noc.
  3. Umyte jabłka obrać, przekroić na pół i usunąć gniazda nasienne. Owoce pociąć w niedużą kostkę.
  4. Masło rozpuścić na patelni, po czym wrzucić pokrojone jabłka oraz cukier. Gdy owoce się zrumienią, delikatnie je przewrócić – kawałki powinny być lekko miękkie.
  5. Karmelizowane jabłka przełożyć na talerz. Na tej samej patelni podsmażyć kotlety – rumienić je po 5 minut z każdej strony na średnim ogniu. Mięso wyjąć na talerz.
  6. Na patelnię po smażeniu mięsa wlać cydr, po czym delikatnie zdrapać drewnianą łopatką to, co zostało na jej dnie. Podgrzewać przez 3-4 minuty, aż alkohol zredukuje się o połowę.
  7. Do cydru włożyć kotlety z jabłkami i całość jeszcze przez chwilę podgrzewać. Na końcu doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Schab w jabłkach można serwować z pieczonymi ziemniakami w tymianku.

Sprawdź też! Cydr wraca do łask! Wszystko, co chcesz o nim wiedzieć








KOMENTARZE
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Odpowiedzi w treści
Pokaż wszystkie komentarze
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

0
Zostaw komentarz!x
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.