2024-01-25
Sałatka z cytrusami i dressingiem na ginie
Uwaga, rewolucja na talerzu! Pyszna i pożywna sałatka z grejpfrutem i pomarańczą doprawiona nutką ginu.
SKŁADNIKI
-
300
g mieszanki sałat
-
1
mały grejpfrut
-
1
pomarańcza
-
0.5
małej czerwonej cebuli
-
100
g pestek dyni
-
100
g sera pleśniowego (opcjonalnie)
-
Dressing:
-
60
ml oliwy z oliwek
-
2
łyżki soku z cytryny
-
2
łyżki soku pomarańczowego
-
2
łyżki ginu
-
1
łyżeczka musztardy
-
1
łyżeczka miodu
-
sól morska, pieprz
PRZYGOTOWANIE:
- Wszystkie składniki dressingu dokładnie wymieszać i doprawić solą oraz pieprzem. Następnie wstawić do lodówki do schłodzenia.
- Mieszankę sałat opłukać i dobrze osuszyć, po czym rozłożyć na talerzach.
- Grejpfrut i pomarańczę obrać, dokładnie usuwając białą błonę. Owoce pokroić w plastry lub podzielić na cząstki, a następnie ułożyć na sałacie. Całość skropić dressingiem ginowym.
- Cebulę pokroić w piórka lub posiekać i ułożyć na sałacie.
- Pestki dyni uprażyć na patelni i posypać nimi sałatkę. Na wierzchu można opcjonalnie wyłożyć pokruszony ser pleśniowy. Dodawać od razu po przygotowaniu. W razie potrzeby oprószyć solą i pieprzem.
Sprawdź też! 5 mitów o ginie, o których musisz natychmiast zapomnieć!
(fot. depositphotos)
- Do sałatki można również dodać plastry kiwi oraz kawałki awokado, które sprawią, że przekąska będzie bardziej sycąca.
KOMENTARZE
Obserwuj
0 komentarzy