• kremowy sernik z rumem
2023-10-06

Rumowy sernik na korzennym spodzie

  • 12 porcji
  • 45 minut
  • 55-60 minut
  • na rumie

Świetny na niedzielne popołudnie do kawy, jak i bardziej uroczyste okazje. Dajcie ponieść się fantazji i udekorujcie go tak, jak lubicie.

SKŁADNIKI
  • 1

    szklanka zmielonych ciastek korzennych

  • 0.5

    szklanki zmielonych orzechów włoskich

  • 4

    łyżki masła

  • 0.5

    łyżeczki mielonego cynamonu

  • 0.5

    szklanki cukru trzcinowego

  • 1

    kg twarogu sernikowego

  • 3

    łyżki budyniu waniliowego

  • 3

    duże jajka

  • 1

    łyżeczka ekstraktu waniliowego

  • 0.5

    szklanki śmietany 30%

  • 60

    ml ciemnego rumu

  • Rumowy wierzch:

  • 1

    szklanka śmietany 30%

  • 1

    łyżka ciemnego rumu

  • 2

    łyżki cukru trzcinowego

PRZYGOTOWANIE:

  1. Piekarnik rozgrzać do temp. 160°C. Masło rozpuścić, po czym wymieszać ze zmielonymi orzechami i ciastkami oraz cynamonem (w razie potrzeby masę można dosłodzić miodem). Masa powinna mieć konsystencję mokrego piasku.
  2. Tortownicę o średnicy ok. 23 cm wyścielić pergaminem, po czym wyłożyć masę ciasteczkową i równomiernie wylepić nią dno oraz bok formy. Wstawić do piekarnika na 10 minut. Ostudzić.
  3. Twaróg zmiksować z budyniem oraz cukrem. Nie przestając ucierać, wbijać po 1 jajku. Następnie wmieszać 1/2 szklanki śmietany, ekstrakt waniliowy oraz 60 ml rumu.
  4. Temperaturę w piekarniku zwiększyć do 220°C. Gotową masę serową wylać na podpieczony spód i wstawić do piekarnika na 10 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 160°C i sernik piec przez 25 minut.
  5. Pozostałą śmietanę wymieszać z resztą cukru i rumu. Masę wylać na wierzch sernika i całość piec jeszcze przez 10-15 minut.
  6. Sernik zostawić do ostygnięcia w piekarniku, po czym wstawić na całą noc do lodówki, by dobrze się schłodził. Przed podaniem udekorować, np. ulubionymi owocami lub orzechami. Można go także ozdobić sosem karmelowym.

(fot. depositphotos)

 








KOMENTARZE
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Odpowiedzi w treści
Pokaż wszystkie komentarze
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

0
Zostaw komentarz!x
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.