2023-10-06
Rumowy sernik na korzennym spodzie
Świetny na niedzielne popołudnie do kawy, jak i bardziej uroczyste okazje. Dajcie ponieść się fantazji i udekorujcie go tak, jak lubicie.
SKŁADNIKI
-
1
szklanka zmielonych ciastek korzennych
-
0.5
szklanki zmielonych orzechów włoskich
-
4
łyżki masła
-
0.5
łyżeczki mielonego cynamonu
-
0.5
szklanki cukru trzcinowego
-
1
kg twarogu sernikowego
-
3
łyżki budyniu waniliowego
-
3
duże jajka
-
1
łyżeczka ekstraktu waniliowego
-
0.5
szklanki śmietany 30%
-
60
ml ciemnego rumu
-
Rumowy wierzch:
-
1
szklanka śmietany 30%
-
1
łyżka ciemnego rumu
-
2
łyżki cukru trzcinowego
PRZYGOTOWANIE:
- Piekarnik rozgrzać do temp. 160°C. Masło rozpuścić, po czym wymieszać ze zmielonymi orzechami i ciastkami oraz cynamonem (w razie potrzeby masę można dosłodzić miodem). Masa powinna mieć konsystencję mokrego piasku.
- Tortownicę o średnicy ok. 23 cm wyścielić pergaminem, po czym wyłożyć masę ciasteczkową i równomiernie wylepić nią dno oraz bok formy. Wstawić do piekarnika na 10 minut. Ostudzić.
- Twaróg zmiksować z budyniem oraz cukrem. Nie przestając ucierać, wbijać po 1 jajku. Następnie wmieszać 1/2 szklanki śmietany, ekstrakt waniliowy oraz 60 ml rumu.
- Temperaturę w piekarniku zwiększyć do 220°C. Gotową masę serową wylać na podpieczony spód i wstawić do piekarnika na 10 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 160°C i sernik piec przez 25 minut.
- Pozostałą śmietanę wymieszać z resztą cukru i rumu. Masę wylać na wierzch sernika i całość piec jeszcze przez 10-15 minut.
- Sernik zostawić do ostygnięcia w piekarniku, po czym wstawić na całą noc do lodówki, by dobrze się schłodził. Przed podaniem udekorować, np. ulubionymi owocami lub orzechami. Można go także ozdobić sosem karmelowym.
(fot. depositphotos)
KOMENTARZE
Obserwuj
0 komentarzy