• roladki śledziowe
2024-12-18

Roladki ze śledzia z burakiem

  • 6 porcji
  • 35 minut + oczekiwanie
  • 60-90 minut

Sushi po polsku! Wybornie prezentują się na karnawałowym stole.

SKŁADNIKI
  • 5

    długich płatów matiasa

  • 1

    burak

  • 2

    ziemniaki

  • 0.5

    pora (biała część)

  • 2

    łyżki majonezu

  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:

  1. Śledzie zalać zimną wodą i moczyć ok. 2 godzin.
  2. Piekarnik rozgrzać do temp. 180°C. Burak obrać, owinąć folią aluminiową i piec przez 60-90 minut do miękkości. Odstawić do ostygnięcia.
  3. Ziemniaki wyszorować (nie obierać) i ugotować w osolonej wodzie. Ostudzić, po czym zdjąć skórkę. Ziemniaki i burak pokroić w małą kostkę.
  4. Śledzie wyjąć z wody i osączyć, po czym dobrze wysuszyć przy pomocy ręcznika papierowego.
  5. Na folii aluminiowej ułożyć śledzie jeden obok drugiego w taki sposób, by na siebie zachodziły. Jeżeli filety są różnej grubości, ich wierzchy lekko ściąć ostrym nożem.
  6. Ziemniaki połączyć z porem i majonezem, a następnie doprawić do smaku. Nadzienie rozprowadzić na śledziach, zostawiając ok. 1 cm wolnego brzegu z każdej strony. Na środek wyłożyć kawałki buraka.
  7. Śledzie ostrożnie zwijać, po czym owinąć je ciasno folią aluminiową i wstawić do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem roladę rozwinąć z folii i pokroić na równe kawałki o grubości 1,5-2 cm.

(fot. depositphotos)








KOMENTARZE
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Odpowiedzi w treści
Pokaż wszystkie komentarze
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

0
Zostaw komentarz!x
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.