2024-12-18
Roladki ze śledzia z burakiem
Sushi po polsku! Wybornie prezentują się na karnawałowym stole.
SKŁADNIKI
-
5
długich płatów matiasa
-
1
burak
-
2
ziemniaki
-
0.5
pora (biała część)
-
2
łyżki majonezu
-
sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE:
- Śledzie zalać zimną wodą i moczyć ok. 2 godzin.
- Piekarnik rozgrzać do temp. 180°C. Burak obrać, owinąć folią aluminiową i piec przez 60-90 minut do miękkości. Odstawić do ostygnięcia.
- Ziemniaki wyszorować (nie obierać) i ugotować w osolonej wodzie. Ostudzić, po czym zdjąć skórkę. Ziemniaki i burak pokroić w małą kostkę.
- Śledzie wyjąć z wody i osączyć, po czym dobrze wysuszyć przy pomocy ręcznika papierowego.
- Na folii aluminiowej ułożyć śledzie jeden obok drugiego w taki sposób, by na siebie zachodziły. Jeżeli filety są różnej grubości, ich wierzchy lekko ściąć ostrym nożem.
- Ziemniaki połączyć z porem i majonezem, a następnie doprawić do smaku. Nadzienie rozprowadzić na śledziach, zostawiając ok. 1 cm wolnego brzegu z każdej strony. Na środek wyłożyć kawałki buraka.
- Śledzie ostrożnie zwijać, po czym owinąć je ciasno folią aluminiową i wstawić do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem roladę rozwinąć z folii i pokroić na równe kawałki o grubości 1,5-2 cm.
(fot. depositphotos)
KOMENTARZE
Obserwuj
0 komentarzy