2024-03-14
Risotto z krewetkami i whisky
Takiego połączenia smaków jeszcze nie spotkałeś. To pyszne risotto nie powstaje na winie, ale na whisky… Co za zmiana!
SKŁADNIKI
-
150
g ryżu do risotto
-
200
g oczyszczonych krewetek (mogą być mrożone)
-
0.5
cebuli
-
300
ml bulionu warzywnego
-
50
g startego parmezanu
-
30
ml whisky
-
1
łyżka serka mascarpone
-
2
łyżki oliwy z oliwek
-
sól, pieprz
-
natka pietruszki do podania
PRZYGOTOWANIE:
- Cebulę obrać i drobno posiekać. Krewetki rozmrozić i oprószyć solą oraz pieprzem.
- Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy z oliwek, po czym wrzucić krewetki i smażyć je po 1 minucie z każdej strony.
- Krewetki podlać whisky i podsmażać, aż alkohol odparuje, po czym wyjąć je na talerz.
- Na patelnię po smażeniu krewetek wlać pozostałą oliwę i zeszklić na niej cebulę. Następnie wrzucić ryż i przez chwilę smażyć. Dodać porcję bulionu i podgrzewać na niewielkim ogniu, aż ryż wchłonie cały płyn.
- Czynność powtarzać, aż ryż zmięknie. Na końcu wmieszać serek mascarpone oraz parmezan.
- Gdy sery się rozpuszczą, całość doprawić do smaku i ułożyć na wierzch krewetki. Dusić jeszcze przez chwilę. Risotto podawać z natką pietruszki.
Sprawdź też! Romantyczna kolacja w 30 minut? 5 szybkich przepisów na wieczór we dwoje
(fot. depositphotos)
KOMENTARZE
Obserwuj
0 komentarzy