2024-06-10
Racuchy jabłkowe z syropem na cydrze
Delikatne placuszki o kuszącym aromacie jabłek polane słodkim syropem z cydru. Świetnie smakują o każdej porze roku.
SKŁADNIKI
- 1
szklanka mąki pszennej
- 2
łyżeczki cukru
- 0.5
łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
szczypta mielonego cynamonu
- 1
szklanka startego jabłka
- 1
szklanka maślanki
- 1
duże jajko (w temperaturze pokojowej)
- 2
łyżeczki rozpuszczonego masła
- 0.5
łyżeczki ekstraktu waniliowego
olej do smażenia
syrop cydrowy:
- 45
g cukru trzcinowego
- 2
łyżeczki mąki kukurydzianej
- 160
ml cydru jabłkowego
- 1
laska cynamonu
PRZYGOTOWANIE:
- Przygotować syrop: do rondelka wsypać cukier oraz mąkę kukurydzianą. Składniki zalać cydrem i dobrze wymieszać. Następnie wrzucić laskę cynamonu i całość doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu. Podgrzewać jeszcze przez 2-3 minuty, aż płyn zgęstnieje i powstanie złocisty syrop. Na końcu wyjąć cynamon.
- Przygotować racuchy: w misce połączyć mąkę z cukrem, sodą oczyszczoną, solą oraz cynamonem. W osobnym naczyniu wymieszać maślankę z żółtkiem, masłem oraz ekstraktem waniliowym.
- Mokre składniki wlać do suchych i połączyć, po czym wmieszać starte jabłka. Białko ubić na sztywno i dodać do ciasta, delikatnie mieszając.
- Na rozgrzaną i natłuszczoną patelnię wykładać porcje ciasta, formując placuszki, i smażyć na niewielkim ogniu, aż na wierzchu utworzą się dziurki. Racuchy odwrócić na drugą stronę i smażyć na złoty kolor. Podawać z przygotowanym ciepłym syropem.
Sprawdź też! Cydr wraca do łask! Wszystko, co chcesz o nim wiedzieć
(fot. depositphotos)
KOMENTARZE
Obserwuj
0 komentarzy