2023-05-03
Pulchne pancakes z szampańską truskawką
Jaki poranek, taki cały dzień. Zadbajmy o to, by był udany. Co powiecie na duet szampan i truskawki?
SKŁADNIKI
-
1
duże jajko
-
0.5
szklanki maślanki
-
1
łyżka oleju rzepakowego + do smażenia
-
120
g mąki pszennej
-
szczypta soli
-
1
łyżeczka proszku do pieczenia
-
30
ml szampana + 2 łyżki
-
250
g truskawek (mogą być mrożone)
-
60
g cukru pudru + 1 łyżka
-
0.5
łyżeczki skórki z pomarańczy
-
0.5
łyżki soku z pomarańczy
-
0.5
łyżeczki mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej
PRZYGOTOWANIE:
- Jajko wbić do miski i wymieszać z maślanką oraz olejem. Mąkę pszenną przesiać z solą, proszkiem do pieczenia oraz 1 łyżką cukru pudru.
- Do suchych składników stopniowo dodawać mokre, starannie mieszając łyżką (ciasto może mieć niewielkie grudki). Odstawić na 15 minut.
- Świeże truskawki opłukać, usunąć szypułki i przekroić na pół, mrożonych nie trzeba wcześniej rozmrażać.
- Owoce wrzucić do rondelka. Dodać pozostały cukier puder, skórkę oraz sok z cytryny i mąkę kukurydzianą lub ziemniaczaną. Całość wymieszać i podgrzewać na średnim ogniu.
- Gdy owoce zmiękną, delikatnie je zmiażdżyć. Podgrzewać na małym ogniu ok. 10 minut, aż całość zgęstnieje. Sos zdjąć z ognia i wymieszać z 2 łyżkami szampana.
- Do ciasta wlać resztę szampana i krótko mieszać tylko do połączenia składników.
- Na patelni rozsmarować pędzelkiem odrobinę oleju, po czym wylać 1/4 szklanki ciasta. Chwilę smażyć, aż na wierzchu pojawią się pęcherzyki powietrza, a brzegi się zrumienią.
- Pancake przewrócić na drugą stronę za pomocą drewnianej łopatki i smażyć na złoty kolor. W ten sam sposób przygotować pozostałe placki.
- Pancakes podawać z ciepłymi truskawkami. Dodatkowo można je posypać świeżymi owocami, np. borówkami, i polać sosem waniliowym.
Sprawdź też! Jak przygotować idealne śniadanie do łóżka?
(fot. depositphotos)
KOMENTARZE
Obserwuj
0 komentarzy