2023-12-21
Pudding na croissantach z nutą rumu
Rogaliki francuskie na śniadanie? Pewnie! Ale tym razem w formie aromatycznego puddingu. Palce lizać!
SKŁADNIKI
-
4
duże rogaliki francuskie
-
1
szklanka śmietany 36%
-
1
szklanka mleka
-
3
jajka
-
1
łyżka rumu
-
5
łyżek cukru
-
szczypta soli
-
owoce lub dżem do podania
-
cukier puder do oprószenia
-
masło do posmarowania formy
PRZYGOTOWANIE:
- Jajka utrzeć z cukrem oraz rumem. Następnie dodać mleko, sól i śmietanę. Całość dobrze wymieszać.
- Naczynie żaroodporne posmarować masłem. Rogaliki pokroić w mniejsze kawałki i ułożyć w naczyniu do zapiekania, a następnie zalać przygotowaną masą. Odstawić na 15 minut. W międzyczasie piekarnik rozgrzać do temp. 180°C.
- Pudding wstawić do gorącego piekarnika i piec przez 25-35 minut. Przed podaniem wierzch puddingu oprószyć cukrem pudrem. Serwować z ulubionymi owocami lub dżemem.
Sprawdź też! Jak przygotować idealne śniadanie do łóżka?
(fot. depositphotos).
KOMENTARZE
Obserwuj
0 komentarzy