• Minitarty portugalskie
2022-06-03

Portugalskie minitarty na białym porto

  • 12 porcji
  • 35 minut
  • 15-20 minut
  • z winem

Porto to jedno z najlepszych win do deserów, a oto dowód – małe tarty z kremowym nadzieniem. Już sam ich aromat wydobywający się z piekarnika sprawi, że poczujecie się jak w słonecznej Portugalii.

SKŁADNIKI
  • 1

    opakowanie ciasta francuskiego (ok. 375 g)

  • 0.5

    szklanki cukru

  • 0.5

    szklanki wody

  • 2

    łyżki białego porto

  • 1

    szklanka mleka

  • 2

    czubate łyżki mąki pszennej

  • 2

    szczypty cynamonu

  • 1

    łyżeczka skórki startej z cytryny

  • 4

    żółtka

  • masło do posmarowania formy

PRZYGOTOWANIE:

  1. Blaszkę do pieczenia muffinów posmarować masłem. Ciasto francuskie rozwałkować i za pomocą szklanki wyciąć z niego krążki o średnicy nieco większej niż wgłębienia w formie. Dno i boki wgłębień wylepić ciastem.
  2. Wodę zagotować z cukrem na gęsty syrop. Odstawić.
  3. W połowie mleka starannie rozrobić mąkę pszenną, aby nie było grudek. Pozostałe mleko zagotować z cynamonem i skórą z pomarańczy, po czym powoli wlewać rozrobioną mąkę, energicznie mieszając. Podgrzewać, nie przerywając mieszania, aż masa zgęstnieje.
  4. Budyń zdjąć z ognia i cienkim strumieniem wlewać syrop cukrowy, stale mieszając.
  5. Żółtka rozkłócić za pomocą trzepaczki, po czym dodać do nich 2 łyżki budyniu i dokładnie wymieszać. Czynność powtarzać, aż wykorzystamy całą masę. Na końcu wmieszać porto.
  6. Piekarnik rozgrzać do temp. 270ºC* (grzałka góra-dół). Krem wyłożyć na ciasto francuskie w formie – wgłębienia wypełnić do 2/3 wysokości. Ciastka piec przez 15-20 minut. Ostudzić.





TO PASUJE

Vinho do Porto Branco

to porto białe, lżejsze od czerwonego, często podawane schłodzone jako aperitif. Ten styl wytwarzany jest z białych winogron i oferuje nuty jabłek i owoców pestkowych z delikatnym orzechowym wykończeniem. Wino dojrzewa w drewnianych beczkach i charakteryzuje się różnym stopniem słodkości. Najsłodszą odmianą jest Lagrima.

  • *Jeśli Twój piekarnik nie rozgrzewa się tak mocno, ustaw najwyższą możliwą temperaturę i piecz chwilę dłużej – wierzch musi być bardzo mocno zrumieniony. Ciemne plamki to cecha charakterystyczna dla tych portugalskich łakoci.




KOMENTARZE
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Odpowiedzi w treści
Pokaż wszystkie komentarze
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

0
Zostaw komentarz!x
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.