2025-02-26
Poncz na ginie z hibiskusem
Ma w sobie kwiatową subtelność, cytrusową świeżość i delikatną słodycz, która sprawia, że chce się wziąć kolejny łyk.
SKŁADNIKI
-
2
łyżki suszonych kwiatów hibiskusa
-
1.5
szklanki gorącej wody
-
2
łyżki soku z cytryny
-
2
łyżeczki cukru
-
350
ml ginu
-
350
ml wody gazowanej
-
kilka kostek lodu
-
kilka gałązek mięty
-
kilka plasterków cytryny
PRZYGOTOWANIE:
- Kwiaty hibiskusa zalać gorącą wodą, zaparzyć i odstawić do ostygnięcia. Na końcu napar odcedzić.
- Sok z cytryny wymieszać z cukrem, aż ten się rozpuści i wlać do dzbanka. Wrzucić liście mięty i delikatnie je rozgnieść.
- Następnie wrzucić lód i wlać gin oraz napar z hibiskusa. Wrzucić plasterki cytryny i poncz dopełnić wodą gazowaną. Rozlać do niskich szklanek.
Sprawdź także: Najlepsze poncze na lato! 6 orzeźwiających przepisów
(fot. depositphotos)
KOMENTARZE
Obserwuj
0 komentarzy