• wyjątkowy poncz na ginie
2025-02-26

Poncz na ginie z hibiskusem

  • 6 porcji
  • 10 minut + oczekiwanie

Ma w sobie kwiatową subtelność, cytrusową świeżość i delikatną słodycz, która sprawia, że chce się wziąć kolejny łyk.

SKŁADNIKI
  • 2

    łyżki suszonych kwiatów hibiskusa

  • 1.5

    szklanki gorącej wody

  • 2

    łyżki soku z cytryny

  • 2

    łyżeczki cukru

  • 350

    ml ginu

  • 350

    ml wody gazowanej

  • kilka kostek lodu

  • kilka gałązek mięty

  • kilka plasterków cytryny

PRZYGOTOWANIE:

  1. Kwiaty hibiskusa zalać gorącą wodą, zaparzyć i odstawić do ostygnięcia. Na końcu napar odcedzić.
  2. Sok z cytryny wymieszać z cukrem, aż ten się rozpuści i wlać do dzbanka. Wrzucić liście mięty i delikatnie je rozgnieść.
  3. Następnie wrzucić lód i wlać gin oraz napar z hibiskusa. Wrzucić plasterki cytryny i poncz dopełnić wodą gazowaną. Rozlać do niskich szklanek.

Sprawdź także: Najlepsze poncze na lato! 6 orzeźwiających przepisów

(fot. depositphotos)





Tagi gin, poncz




KOMENTARZE
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Odpowiedzi w treści
Pokaż wszystkie komentarze
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

0
Zostaw komentarz!x
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.