• Drink Zielone Jabłuszko - Granny Smith
2024-03-20

Poncz Granny Smith

  • 10 porcji
  • 25 minut + oczekiwanie

Soczyste zielone jabłka i delikatna irlandzka whiskey połączyły siły, by stworzyć prawdziwie imprezową mieszankę pełną smaku i orzeźwienia.

SKŁADNIKI
Liczba porcji: 10
  • 700

    ml irlandzkiej whiskey

  • 7

    zielonych jabłek Granny Smith

  • 2

    cytryny

  • 200

    g cukru trzcinowego

  • 200

    ml gorącej wody

  • 1

    l gazowanej wody mineralnej

  • kostki lodu

PRZYGOTOWANIE:

  1. Jabłka umyć i obrać, po czym pokroić w ćwiartki i usunąć gniazda nasienne. Cytryny sparzyć i zetrzeć z nich skórkę oraz wycisnąć sok.
  2. Do misy blendera wrzucić jabłka oraz sok i skórkę z cytryny. Dodać cukier trzcinowy oraz gorącą wodę. Całość dokładnie zmiksować i odstawić na 1 godzinę. Następnie masę przecedzić przez sitko do naczynia na poncz.
  3. Do płynu z jabłek dolać whiskey i poncz dopełnić wodą mineralną. Można wrzucić kawałki jabłka i plasterki cytryny do dekoracji. Koktajl przelać do szklanek wypełnionych lodem.

Sprawdź też! Dobre irlandzkie whiskey, których musisz spróbować

(fot. depositphotos)








KOMENTARZE
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Odpowiedzi w treści
Pokaż wszystkie komentarze
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

0
Zostaw komentarz!x
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.