2024-03-20
Poncz Granny Smith
Soczyste zielone jabłka i delikatna irlandzka whiskey połączyły siły, by stworzyć prawdziwie imprezową mieszankę pełną smaku i orzeźwienia.
SKŁADNIKI
-
700
ml irlandzkiej whiskey
-
7
zielonych jabłek Granny Smith
-
2
cytryny
-
200
g cukru trzcinowego
-
200
ml gorącej wody
-
1
l gazowanej wody mineralnej
-
kostki lodu
PRZYGOTOWANIE:
- Jabłka umyć i obrać, po czym pokroić w ćwiartki i usunąć gniazda nasienne. Cytryny sparzyć i zetrzeć z nich skórkę oraz wycisnąć sok.
- Do misy blendera wrzucić jabłka oraz sok i skórkę z cytryny. Dodać cukier trzcinowy oraz gorącą wodę. Całość dokładnie zmiksować i odstawić na 1 godzinę. Następnie masę przecedzić przez sitko do naczynia na poncz.
- Do płynu z jabłek dolać whiskey i poncz dopełnić wodą mineralną. Można wrzucić kawałki jabłka i plasterki cytryny do dekoracji. Koktajl przelać do szklanek wypełnionych lodem.
Sprawdź też! Dobre irlandzkie whiskey, których musisz spróbować
(fot. depositphotos)
KOMENTARZE
Obserwuj
0 komentarzy