2024-01-03
Polędwiczka wieprzowa z bourbonem
Prosty przepis, który sprawi, że Twoja polędwiczka będzie smakować wybornie. Dodatek bourbona to strzał w dziesiątkę!
SKŁADNIKI
-
800
g polędwiczki wieprzowej
-
2
łyżki bourbona
-
1
łyżeczka słodkiej papryki
-
1
łyżeczka ziół prowansalskich
-
2
ząbki czosnku
-
2
gałązki rozmarynu
-
200
ml wody lub bulionu warzywnego
-
1
łyżka oleju + do smażenia
-
sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE:
- Przygotować marynatę: obrane ząbki czosnku przecisnąć przez praskę, po czym wymieszać ze słodką papryką, ziołami, bourbonem i 1 łyżką oleju. Dodać sól i pieprz do smaku.
- Mięso umyć, starannie osuszyć, a następnie dokładnie posmarować przygotowaną marynatą. Polędwiczkę owinąć folią aluminiową i wstawić do lodówki na 2 godz.
- Piekarnik rozgrzać do temp. 180ºC. Na patelni rozgrzać olej. Polędwiczkę zrumienić ze wszystkich stron, po czym przełożyć do naczynia żaroodpornego. Piec ok. 50 minut. W trakcie pieczenia polędwiczkę podlewać porcjami wody lub bulionu. Pod koniec na mięsie ułożyć gałązki rozmarynu.
Sprawdź też! Whisky a bourbon. 5 różnic, które musisz znać
(fot. depositphotos)
KOMENTARZE
Obserwuj
0 komentarzy